Ministrul Mediului: Vârful episodului de vreme rea va avea loc abia în această seară. Posibil cod roșu hidrologic în unele zone. Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, ședință extraordinară

Ministrul Tánczos Barna a convocat duminică o nouă ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de cod galben și cod portocaliu."Din păcate pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum și posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice cod roșu în anumite zone, în această noapte", a declarat ministrul.

29 Mai 2022, 15:18 (actualizat 29 Mai 2022, 20:19) Știrile TVR |

Este alertă de ploi, furtuni și inundații în aproape toată țara. Județul Dolj se află duminică seara sub cod roșu de averse torențiale, grindină, vijelii și descărcări electrice. Meteorologii și hidrologii ar putea emite noi avertizări imediate de pericol și în alte județe, în special în Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara. De altfel, sunt deja în vigoare până luni dimineaţă o avertizare cod portocaliu dar și una cod galben de vreme extremă. Furtunile au făcut deja pagube însemnate în mai multe localități și în Capitală.

Începând de sâmbătă dimineață, structurile teritoriale ale Administrației Naționale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formațiile de intervenție, au fost pregătite materialele și echipamentele din stocurile de apărare și au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate.

Până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate.

VEZI și Furtunile au făcut pagube în București și în țară: Străzi, locuințe și subsoluri inundate, zeci de copaci puși la pământ, mașini și acoperișuri avariate

"Din păcate pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum și posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice COD ROȘU în anumite zone, în această noapte. Formațiile de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române trebuie să fie în alertă și specialiștii noștri să informeze permanent ISU și autoritățile locale cu privire la evoluția fenomenelor", a declarat ministrul Tánczos Barna, potrivit unei postări a Ministerului Mediului.

Meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul țării, excepție făcând unele regiuni din vest. Detalii AICI

Episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50-90 l/mp.

Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75-90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

Prognoză specială pentru București

În Capitală, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65-80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torențiale (cantități de apă ce vor depăși 10-20 l/mp și izolat 30 l/mp) și posibil grindină.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14-15 grade.

Meteorologii nu exclud probabilitatea emiterii de avertizări nowcasting de COD ROȘU local în Oltenia și Muntenia, ce vizează producerea de vijelii și cantități de apă de peste 50 l/mp, pe secvențe scurte de timp.

VEZI și Prăpăd în Capitală sâmbătă seară. Imagini cu pagubele produse de vijelie

Posibile avertizări hidrologice COD ROȘU

Și specialiștii Institutului Național de Hidrologie au extins aria avertizării hidrologice.

Se prognozează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa (afluent al Siretului) şi Dunărea.

Potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 29.05.2022 ora 22:00 – 30.05.2022 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.

Hidrologii avertizează că, în funcție de evoluția situației hidrometeorologice, există posibilitatea ca, în intervalul aflat sub incidența avertizării cod portocaliu să se emită și mesaje de Avertizări Hidrologice pentru Fenomene Imediate COD ROȘU, cu probabilitate mai mare pentru unii afluenți ai Oltului din județele Vâlcea și Sibiu, respectiv pentru unii afluenți ai Jiului din județele Gorj şi Hunedoara.

(w500) Cod portoc

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI