Ministrul Mediului, după decizia de condamnare a României pentru poluarea din București: O țară întreagă este condamnată din cauza unor administrații iresponsabile

Ministrul Mediului Costel Alexe
Ministrul Mediului Costel Alexe
30 aprilie 2020, 15:57

„Inevitabilul pe care îl anunțam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Jsutiție, după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul București. O țară întreagă este condamnată din cauza unor administrații locale iresponsabile. (…) Comisia a fost răbdătoare cu noi și cu acest subiect. A așteptat câțiva ani ca PMB să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. După ce PMB a reușit să aprobe un plan, nu a fost capabilă să implementeze propriile măsuri asumate. Din cauza acestei administrații, nu am reușit să ținem sub control poluantul PM10. Era previzibil verdictul de astăzi”, a spus Alexe, într-o declarație de presă.

Conform sursei citate, Primăria Capitalei nu a luat măsuri imediat, în ciuda avertizărilor repetate primite de Municipalitate din partea Ministerului Mediului. El a adăugat că inclusiv în perioada izolării, PM10 a fost depasit de șapte ori.

„Doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi reușit să ducă Bucureștiul la o reducere a poluării cu PM10 cu cel puțin 42%. Din păcate, această măsură (…) a fost atinsă într-un procent de 40% și doar teoretic. (…) Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea Planului de calitate a aerului, care a depins de condamnarea României la CJUE”, a mai spus Alexe.

Ministrul Mediului a cerut Primăriei Capitalei un plan de urgență pe termen scurt, cu soluții de reducere a poluării.

România a fost condamnată, joi, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru poluarea din Bucureşti. CJUE precizează că România nu a respectat reglementările privind valorile limită de PM10, conform sentinței.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite