Lucian Bode, despre achiziția de BMW-uri la Poliție: Licitația este corectă, iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință. Face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul

Ministrul de interne Lucian Bode
Ministrul de interne Lucian Bode
6 octombrie 2022, 12:17

ACTUALIZARE După declarațiile ministrul de Interne, Lucian Bode, liderul USR, Cătălin Drula a reacționat: Lucian Bode minte! A indus voit o confuzie între un proiect european de siguranță rutieră, pe care l-am semnat și eu, și licitația de mașini, cu dedicație, de care s-a ocupat doar el. Nu scapă!

Lucian Bode a prezentat într-o conferinţă de presă concluziile Raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului în legătură cu licitaţia pentru achiziţionarea a 300 de autoturisme.

Declarații ale ministrului Lucian Bode.

– Am trimis Corpul ce Control în anchetă pentru a clarifica modul în care s-a desfășurat această licitație, este un gest de normalitate, care se impune pentru clarificarea situației create de dezinformările lansate în spațiul public. L-am văzut pe domnul ministrul al Transporturilor,  dl Drulă, în goana după audiență afirmând, că a ieșit poliția lui Bode să mintă pentru el și pentru Iohannis. Plin de tupeu dl Drulă acuză o conspirație la nivel înalt, omițând să spună ce rol determinant îl are în această speță.

– Corpul de control al MAI a constatat următoarele: necesitate achiziției este una reală și evidentă. Poliția Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului național de reducerera numărului de victime ale accidentelor rutiere.

– Toată documentația tefnică a fost întocmită, aprobată și agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministeruli Transporturilor primind și girul unui evaluator extern al Băncii Europene pentru Investiții.

– Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale.

– Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finaliza licitația, a fost dat de catre ANAP, autoritate care supraveghează toate achizițiile din România.

– Îmi pare rău că unii vor fi dezamăgiți dar, licitația este corectă iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință.

– În 2017, în urma discuțiilor dintre Inspectoratul General al Poliției și Ministerul Transporturilor se constată nevoia unui sistem modern de verificare a traficului.

– La 1 octombrie Inspectoratul General al Poliției depune fișa de finanțare și fișa tehnică.

– La 12 noiembrie 2020, se emite Hotărârea de Guvern 971 prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect, semnată de Ludovic Orban (…) Documentul prevede achiziţionarea a 300 de autospeciale.

– La 25 mai 2021, Ministerul  Transporturilor, condus de Cătălin Drulă aprobă fișa de finațare inclusiv cu detaliile tehnice.

– În 5 iulie 2021, în baza acordului dat de Ministerul Transporturilor se semnează contractul de finanțare.

Drulă face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Drulă cere DNA să se autosesizeze. Ce ar trebui să înţelegem acum? Că se autodenunţă.

– Drulă sesisează OLAF şi Parchetul European în condiţiile în care acest contract şi specficiaţiile tehnice au fost pe masa miniştrilor Drulă şi Ghinea.

– Întreaga documentaţie o punem la dispoziţia tuturor instituţiilor competente şi vom susţine orice demers al acestora. S-a gândit ce va spune procurorilor, cum şi de ce a semnat acel contract cu acele specificaţi pe care azi le numeşte cu dedicaţie? Domnul Drulă nu a uitat ce a semnat, a sperat că vom uita noi, toţi ceilalţi.

– Eu personal nu mai am nicio aşteptare şi nu aştept replica domnului Drulă oricât de hilară ar fi

___________________

 

După scandalul apărut în presă și acuzațiile lansate de Cătălin Drula, ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut saptămâna trecută, Corpului de Control să verifice modul în care a fost făcută achiziţia maşinilor pentru Poliție.

Şeful Poliţiei Române a declarat că întreaga procedură a fost supravegheată de observatorii Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice.

Contractul a avut un câștigător, o firmă condusă de Michael Schmidt, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus însă că prietenia sa cu omul de afaceri nu a contat în acest caz şi i-a cerut chestorului Benone Matei să clarifice situaţia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite