Ministrul Ligia Deca: Susținem o salarizare decentă și motivantă pentru toate cadrele didactice, însă dialogul este soluția. În grila de salarii propusă – o creştere medie de 60%

16 mai 2023, 15:42

Ligia Deca, ministrul Educației: Noi susținem o salarizare decemta și motivantă pentru toate cadrele didactice, însă considerăm că dialogul este soluția pentru această chestiune. Știm că legea salarizării este și jalon în PNRR, sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect și nu cred că ar trebui pusă în pericol structura anului școlar sau procesul educațional. Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv, noi vom face toate eforturile și, din punctul de vedere al Ministerului Educației, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime și să se finalizeze așa cum e structura prevăzută. (n.r., întrebare: Când ar putea crește salariile profesorilor?) Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale.

„Astăzi am semnat Ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. (…) Vom invita, în zilele următoare, reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. (…) Suntem convinşi că, prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei – să demarăm această discuţie. Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare, numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern, şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog (…) pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Deca, la Palatul Parlamentului.

Ea a menţionat că soluţia pentru o salarizare „decentă” şi „motivantă” a cadrelor didactice este dialogul constructiv cu sindicatele, subliniind că va face toate eforturile pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv, vom face toate eforturile şi din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să se finalizeze aşa cum e structura prevăzută. (…) Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicatele din învăţământ. Pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării. Am şi transmis-o către Ministerul Muncii pentru se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării. (…) Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNRR, sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol, în niciun fel, structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a punctul ministrul Educaţiei, întrebată despre greva anunţată în învăţământ.

Potrivit Ligiei Deca, „per ansamblu”, salariile din învăţământ ar trebui să crească în medie cu 60%.

„Noi în aceste grile, pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii. De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus, cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”, a transmis ministrul Educaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite