Ministrul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că Pilonul II de pensii va fi opțional

30 mai 2018, 10:01

Premierul României, Viorica Dăncilă: În niciun caz nu se pune problema desfiinţării Pilonului II. Da, sunt discuţii să fie opţional.

Decizia e bătută în cuie, iar proiectul va fi lansat chiar în vara aceasta, a anunţat însă ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Va fi şi o campanie de informare: oamenii să ştie că, dacă o parte din contribuţia socială merge la Pilonul II, pensia publică va fi mai mică. La aceasta se adaugă sumele din conturile individuale de la fondurile administrate privat, care sunt garantate de stat şi la care angajații tineri au fost obligaţi sa se înscrie, prin lege.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: Vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au așteptări. Se ia o parte din contribuția de la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II.

Miza este uriaşă. În 10 ani, statul a virat peste 35 de miliarde de lei în conturile celor 7 milioane de participanţi la Pilonul II. Banii au fost investiţi şi s-a obţinut un profit de 7 miliarde de lei.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Este începutul sfârșitului Pilonului II de pensii, fiindcă vor găsi noi și noi metode de a convinge oamenii să nu contribuie la Pilonul II ci să treacă la Pilonul I.

Potrivit unui studiu KPMG, dacă sistemul rămâne ca în prezent, peste 30 de ani pensia de la Pilonul II ar urma să reprezinte 15 la sută din salariul net de dinainte de pensionare, iar cea publică, 37 la sută.

Analiştii avertizează că, din cauza scăderii populaţiei, un angajat va trebui să susţină aproape doi pensionari. Deficitul bugetului e deja uriaş. O treime din banii pentru pensiile de la stat sunt împrumutaţi.

Pensia de la Pilonul I se calculează pe baza unor puncte care depind de nivelul veniturilor din perioada activă. Iar valoarea punctului e decisă de Guvern. Din iulie, va creşte cu zece procente, la 1.100 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite