Ministrul Justiţiei a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre extrădarea oamenilor de afaceri Adamescu şi Popoviciu

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, printre subiectele discutate fiind şi soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele oamenilor de afaceri Alexander Adamescu şi Gabriel Popoviciu, pe care România încearcă să-i extrădeze din regat.

28 Ianuarie 2021, 18:45 (actualizat 28 Ianuarie 2021, 18:48) Știrile TVR |
Ministrul Justiției, Stelian Ion / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, în cadrul întâlnirii, s-a discutat pe marginea relaţiilor dintre România şi Regatul Unit în domeniu, exprimându-se satisfacţia asupra modului în care decurge cooperarea bilaterală, inclusiv cea în materie judiciară.

De asemenea, a fost exprimată, de ambele părţi, convingerea că recentul Acord de Comerţ şi Cooperare încheiat de UE cu Marea Britanie va constitui o bază solidă de continuare a dialogului bilateral în domeniul aplicării legii.

Cei doi oficiali au abordat şi cazurile oamenilor de afaceri români Alexander Adamescu şi Gabriel Puiu Popoviciu, pentru care au fost emise mandate de arestare europene şi se află în prezent în Marea Britanie.

"În ceea ce priveşte cooperarea judiciară în materie penală, ministrul Justiţiei a mulţumit pentru foarte buna colaborare cu autorităţile din Marea Britanie, în special în contextul executării de către autorităţile judiciare din Regatul Unit a mandatelor de arestare emise de instanţele române. Această materie este în continuare reglementată de Acordul de Comerţ şi Cooperare şi, întrucât pe fond, reglementarea nu a cunoscut modificări substanţiale, apreciem că nu vor fi înregistrate sincope în viitor. Au fost evocate cazurile având ca obiect soluţionarea mandatelor europene de arestare emise cu privire la Ademescu Bogdan Alexander şi Popoviciu Gabriel Aurel. Apreciem orice informaţie transmisă de colegii britanici cu privire la elemente concrete privind predarea persoanelor în privinţa cărora procedurile judiciare în faţa instanţelor britanice au fost încheiate", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Potrivit ministerului, pe viitor, acţiunile celor două părţi se vor concentra pe combaterea criminalităţii organizate în toate formele sale şi, în special, a traficului de persoane, protecţia minorilor şi lupta împotriva corupţiei.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa", el fiind identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea acestuia la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a formulat apel, care este în curs de judecare, audierile urmând să înceapă pe 15 martie.

Pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu, Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 6 iunie 2016 un mandat de arestare, el fiind cercetat de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită. A fost localizat şi arestat în Marea Britanie în martie 2018, iar o instanţă britanică a dispus predarea lui. Ulterior, Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi nu poate fi predat până la soluţionarea acestei cereri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI