Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins pe toți cei patru candidați la funcția de procuror general

10 aprilie 2019, 10:24

Au fost momentele cu cea mai mare audiență live pe pagina de facebook a Ministerului Justiției, în timpul interviurilor pentru selecția noului procuror general. Iar schimburile de replici dintre Augustin Lazăr și Tudorel Toader au continuat, în contextul în care actualul procuror general este în mijlocul unui scandal privind refuzul de a-l elibera din temnițele comuniste pe disidentul Iulius Filip.  În plus, cei doi oficiali sunt în conflict, iar ministrul Justiției a declanșat deja procedura de demitere a lui Lazăr.

Tudorel Toader l-a acuzat pe Augustin Lazăr că a cheltuit 500 de mii de euro pe deplasări în străinătate. Potrivit Parchetului General, în 3 ani de mandat, procurorul general a cheltuit în jur de 20.000 de euro pentru deplasări externe.

După cele patru interviuri susținute pe rând de Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu, ministrul Justiției i-a respins pe toți, pe linie.  Procedura de selecție a unui nou procuror general va fi reluată.

 

 

ACTUALIZARE: Tudorel Toader a respins toți candidații, procedura se va relua.

ACTUALIZARE: Interviurile celor patru candidați s-au încheiat.

Augstin Lazăr: Am un proiect pe care o să îl și pun pe site să îl vedeți domniile voastre, un proiect care propune ceva simplu. Ministerul Public să rămână independent, să fie eficient în anchetele pe care le face, să rezolve dosarele complexe, așa cum a mai făcut. Să consolideze progresele privind combaterea corupției, criminalității organizare, a fraudelor în achiziții publice, a spălării de bani, care sunt grave inclusiv punerea de măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor. Este adevărat că recuperarea prejudiciilor este o fază care este ulterioară procesului penal și Ministerul Public poate să colaboreze până la un loc în această problemă. Este o Agenție specială, este ANAF. Legislația ar trebui să fie perfecționată astfel încât ANAF să aibă mai multe șanse să recupereze prejudiciile.

________________________

Tudorel Toader: Ieri am analizat dosarele de candidatură. Cel mai probabil în cursul zilei de astăzi probabil înainte sau după moțiunea de cenzură vom da un răspuns, a declarat Tudorel Toader.

Mandatul lui Augustin Lazăr expiră la sfârşitul lui aprilie, dar mai are dreptul la încă 3 ani în fruntea Parchetului General. El și-a depus candidatura pentru un nou mandat de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi ministrul Justiţiei a vrut să îl revoce.

În cursa pentru șefia Parchetului General s-au mai înscris Gabriela Scutea, care a fost adjunctul Laurei Codruţa Kovesi în vremea când aceasta era procuror general, fostul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, Marian Drilea, procuror la DIICOT.

Fiecare candidat va avea la dispoziţie aproximativ 30 de minute pentru a face o prezentare a Ministerului Public, a eventualelor disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate, dar şi propuneri de remediere a acestora, după care vor răspunde întrebărilor puse de membrii comisiei de examinare.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, după obţinerea acestuia, Tudorel Toader să înainteze propunerea preşedintelui României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă