Ministrul Justiţiei, despre dosarul Belina: Legalitatea unei HG nu o verifică procurorul, ci judecătorul în contencios administrativ

Dosarul Belina tulbură apele şi în justiţie, nu doar în politică. Ministrul Tudorel Toader a declarat că doar judecătorii de la contencios administrativ pot ancheta emiterea unor hotărâri de guvern, nu şi procurorii. Pentru această declaraţie, şefa DNA l-a reclamat pe ministru la CSM, cu argumentul amestecului în activitatea procurorilor. Reacția președintelui a venit marți seară.

26 Septembrie 2017, 09:43 (actualizat 26 Septembrie 2017, 23:46) |
Dosarul Belina încinge spiritele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Și știți, multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii.

Tudorel Toader spune că, în opinia sa, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

Există o delimitare foarte clară: în ierarhia actelor normative avem Constituția, legea fundamentală. Toate actele normative trebuie să răspundă exigențelor Constituției. Actele normative sub Constituție se împart în două categorii: cele care au putere de lege - ordonanța și legea - care se verifică sub aspectul constituționalității de către CCR și cele care sunt sub lege, sub ordonanță se verifică de către instanța de contencios administrativ de către judecătorul specializat in verificarea actelor normative infralegale, de aceea avem două tipuri de contencios. Când se verifică actele juridice avem contenciosul constituțional și ne ducem cu obiecții la CCR și contenciosul administrativ și ne ducem cu verificarea legalității HG-urilor, ordinelor de ministru la instanțele de contencios administrativ, a mai adăugat Tudorel Toader.

Aceste declarații au făcut-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să sesizeze CSM. Motivul invocat: imixtiune în activitatea procurorilor: "Acreditarea ideii că procurorii D.N.A. nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale e de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de D.N.A. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice".

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a luat apărarea ministrului Justiției.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că ministrul Justiției nu are dreptate și că procurorii pot investiga hotărârile de Guvern.

Iohannis: Ministrul Toader a confundat poziția de acuma cu poziția de profesor universitar sau rector, pe care a avut-o înainte

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene.

Procurorii DNA susțin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Într-un caz similar, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a a primit 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru o hotărâre de guvern nelegală prin care voia să dea un teren al Poștei unei firme private.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI