Ministrul Justiției Tudorel Toader s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

11 iunie 2018, 07:47

ACTUALIZARE Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiției, cu membrii delegației Comisiei de la Veneția, compusă din: domnul director Thomas MARKERT, Secretar al Comisiei de la Veneția, doamna Hanna SUCHOCKA, Președinte de onoare al Comisiei de la Veneția, doamna Artemiza CHISCA – șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția, domnul Kaarlo TUORI, membru al Comisiei de la Veneția (Finlanda),  domnul Nicolae ESANU, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Republica Moldova), domnul Jean-Claude SCHOLSEM, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Belgia). La întâlnire au participat următorii reprezentanți ai Ministerului Justiției: doamna conf.univ.dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, doamna Alina RĂDOI, director, Direcția Elaborare Acte Normative, doamna Ileana PETRE, consilier juridic, Direcția Elaborare Acte Normative, doamna Andreea PETCU, consilier de afaceri europene, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului, precum și doamna Adina VASILE, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, precum și la modificarea codului penal și codului de procedură penală.

În acest context, ministrul justiției a prezentat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor,  Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și  Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată  procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a  început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanți în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituționale prevăzute de legislația română,  aspecte privind controlul de constituționalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), respectiv obligația Parlamentului de a pune în acord dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale cu deciziile Curții. Ministrul justiției a precizat faptul că CCR a admis unele obiecții de neconstituționalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege și că cea mai mare parte a obiecțiilor de neconstituționalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experților.

În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a  prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.

 

ACTUALIZARE Întâlnirea dintre reprezentanții Comisiei de la Veneția și ministrul Justiției Tudorel Toader s-a încheiat. Următoarea întâlnire a acestora este cu reprezentanții Asociației Forumului Magistraților.

 

ACTUALIZARE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că discuţiile cu delegaţia Comisiei de la Veneţia vor viza Legile Justiţiei, modificările aduse Codurilor penale, transpunerea directivelor europene în legislaţia românească, dar şi punerea în acord a unor acte normative cu deciziile Curţii Constituţionale.

„Evident, se va discuta pe Legile Justiţiei, se va discuta pe modificările la Coduri penale, procedură penală, probabil transpunerea directivelor, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale”, a afirmat Toader luni, înainte de întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia de la sediul Ministerului Justiţiei.

Experţii Comisiei de la Veneţia vor mai avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, precum şi la Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Biroul procurorului general, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Parlamentului, inclusiv ai Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea Legilor Justiţiei, cu asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor, cu organizaţii ale societăţii civile, conform unui comunicat de presă de la Strasbourg.

Atât preşedintele, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional, cu privire la Legile Justiţiei, menţionează comunicatul citat.

Referitor la decizia Curţii Constituţionale în cazul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Tudorel Toader a reiterat că aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să îşi îndeplinească obligaţia.

„Nu avem termen. Am înţeles că domnia sa va citi (decizia CCR – n.r.), am înţeles că domnia sa va citi până va înţelege iar eu exprim aceeaşi convingere, că îşi va îndeplini obligaţia”, a precizat Toader.

 

 

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se afla în aceste zile la Bucureşti, pentru discuţii pe tema legilor Justiţiei.

Atât preşedintele Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de lege.

Delegația se întâlnește în această dimineață cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite