Ministrul Justiției a avut discuții cu directorii de penitenciare. Tudorel Toader: Joi au fost eliberați 529 de deținuți

20 octombrie 2017, 09:47

Potrivit Ministrului Tudorel Toader, joi au fost eliberați din penitenciare 529 de deținuți iar 3349  au dobândit vocație la eliberare condiționată.

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader.

„Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranță legitimă pe care o are”, a declarat ministrul Justiției.

Toader: Despăgubiri între 5 și 8 euro pe zi pentru deținuții eliberați care au executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mai spus vineri că probabil vor fi oferite despăgubiri între 5 și 8 euro pentru deținuții care au executat integral pedepsele în condiții necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului.

„S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunțat decizia opririi și noi trebuie să le dăm despăgubiri și lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar, unii primesc aceste șase zile la 30 de zile. Poate că alții au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol și spuneam că lor n-ai cum să le mai dai șase zile că sunt acasă, liberi. Și atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc”, a spus ministrul Justiției.

Cuantumul nu îl stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere — (…) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detenție necorespunzătoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detenție necorespunzătoare și Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile și unele, și altele (…) statul trebuie să-și îndeplinească această obligație. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eșaloneze plata despăgubirilor”, a spus Toader.

Deținuți eliberați

Porțile Penitenciarului Jilava s-au deschis, joi seară, pentru cel puțin 40 de deținuți. Primii beneficiari ai noi legii au ieșit din închisoare în grupuri. Nerăbdători să își vadă rudele, cei care așteptau, s-au urcat pe gard sau s-au pus în genunchi pentru a vedea pe sub poartă când sosesc cei dragi.

Legea care a intrat joi în vigoare stabilește că deținuții care au stat în mai puțin de trei metri pătrați și nu au avut lumină naturală în celulă pot câștiga 6 zile la fiecare lună de pedeapsă ispășită în aceste condiții.

Legea a apărut după ce mii de deţinuţi au dat statul în judecată la CEDO, iar Curtea de la Strasbourg a avertizat că trebuie să acorde fiecărui deţinut un spaţiu minim de 4 metri pătraţi.

Cei care trebuie să aplice legea spun că prevederile sunt insuficiente și neclare și speră să obțină răspunsuri la întâlnirea de astăzi.

Sindicaliștii spun că nimeni nu știe dacă deținuții pot părăsi penitenciarul în urma unei decizii administrative sau trebuie să meargă în instanța pentru o hotărâre judecătorească.

Organizațiile non guvernamentale atrag atenția că legea e greu de aplicat.

Este prima lege dintr-un pachet prin care guvernarea PSD ALDE vrea să rezolve problema supraaglomerării penitenciarelor, pentru care România a primit condamnări la CEDO.

Parlamentarii USR au cerut demisia ministrului Justiţiei pentru că nu a făcut studii de impact ale legii. Critici au venit şi din partea magistraţilor care supraveghează eliberările condiţionate şi a celor de la Apador CH.

Acum, în închisori sunt 25 de mii de deţinuţi, însă actuala capacitate ar suporta doar 19 mii.

În paralel cu această eliberare, Administrația penitenciarelor încearcă să extindă actualele închisori pentru a face loc pentru încă două mii de deţinuţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite