Ministrul Justiției așteaptă documentele de la trei instituții pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță

18 aprilie 2017, 11:29

Tribunalul Prahova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trei zile la dispoziţie să verifice îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea şi pentru a trimite Ministerului Justiţiei documentele. La fel de necesare sunt documentele de la Direcţia Naţională Anticorupţie, parchetul care îl cercetează pe fostul deputat. Procurorii trebuie să trimită actele justificative în privinţa mandatului emis pentru supravegherea fostului parlamentar. Odată documentaţia strânsă de la cele trei instituţii, funcţionarii Ministerului Justiţiei pot trimite cererea de extrădare sârbilor.

„Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată”, a explicat, marți, Tudorel Toader.

Poliţia Română a primit abia ieri confirmarea oficială că Sebastian Ghiţă a fost arestat în 14 aprilie, în vederea extrădării. Acum, ministerul român de Justiţie are la dispoziţie 18 zile, durata mandatului de arestare primit de Ghiţă în Serbia, să trimită cererea de extrădare. În cazul în care autorităţile române nu se pot încadra în această perioadă, mandatul poate fi prelungit cu 40 de zile. Instanţele din Serbia vor decide dacă îl extrădează. În cazul în care judecătorii constată că cetăţeanul vizat a comis o infracţiune şi pe teritoriul statului lor, extrădarea se poate amâna până se soluţionează acea cauză. Un alt scenariu care ar putea împiedica extrădarea ar fi ca Sebastian Ghiţă să ceară azil politic.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii, poţi folosi orice mijloc legal”.

Sebastian Ghiţă a fost audiat de judecătorii sârbi, dar informaţiile jurnaliştilor susţin că el nu a spus nimic, a ales să tacă. Avea asupra lui documentre false de identitate, slovene. Înalta Curte se ocupă de cazul său, dar se aşteaptă decizia extrădării şi apoi va decide dacă va investiga falsul în acte sau va preda cazul autorităţilor române.

Şi parlamentarii din Comisia de supraveghere a SRI îl aşteaptă pe Sebastian Ghiţă. Ei vor să îl audieze într-o anchetă pornită de la afirmaţiile fostului deputat legate de întîlnirile din vile ale SRI la care ar fi participat el, procurorul şef al DNA şi alţi reprezentanţi ai serviciilor secrete.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite