Ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Trimit la CSM proiectul de modificare a legilor justiției. (…) Procurorii nu fac legi”

30 august 2017, 08:45

UPDATE În ciuda criticilor şi protestelor, proiectul de modificare a legilor justiţiei rămâne neschimbat. A fost publicat astăzi. Inspecţia Judiciară va fi trecută în subordinea ministerului, iar preşedintelui i se ia dreptul de a numi şefii parchetelor. El va avea un cuvânt de spus doar în ce-l priveşte pe şeful Curţii Supreme. Şefii parchetelor vor fi numiţi de CSM, la propunerea ministrului. Proiectul mai propune şi creşterea vechimii pentru promovarea ca judecător la ÎCCJ de la 15 la 18 ani şi eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare în această funcţie. Jurnalistul Liviu Avram a comentat, pentru Ora de Ştiri, ce alte modificări apar în proiect.

 

Ministrul Justiţiei a anunţat dimineaţă că trimite proiectul de modificare a legilor justiţiei doar Consiliului Superior al Magistraturii, nu şi Ministerului Public.

Tudorel Toader: „În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Ministerul iniţiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul şi-l însuşeşte, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să îşi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi”.

Reacţia ministrului vine după ce, ieri, Procurorul General al României a spus că în toată cariera lui de magistrat nu a fost nevoit să analizeze un proiect de modificare a legilor fără să aibă proiectul. Prezent la şedinţa plenului CSM de astăzi, Augustin Lazăr a ţinut din nou să precizeze că speră să fie doar nişte idei, nu un proiect de modificare a legilor justiţiei.

Augustin Lazăr: „Va rog să observaţi că în Justiţie există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni şi prin urmare noi ar trebui să ne păstrăm calmul, şi nu să incităm. Cred că nimeni nu doreşte să incite o dezbatere, care este o dezbatere de idei şi care e caracterizată prin cultură şi prin seriozitate”.

Reprezentanţii CSM au încercat să medieze schimbul de replici dintre instituţii.

Asociaţiile magistraţilor au cerut dezbateri pe marginea proiectului, şi publicarea acestuia pe site-ul ministerului. Ieri, după o lungă şedinţă a şefilor parchetelor din ţară, Procurorul General al României a atras atenţia că modificările aduc atingere independenţei justiţiei şi speră să rămână doar la stadiul de idei. Printre modificările propuse se numără eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor parchetelor sau trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei.

 

ORA 16.00 Ministrul Justiției, la ședința de guvern: „Astăzi dimineață am semnat adresa de înaintare a proiectelor către CSM, astăzi ajung la CSM, pentru avizare. Așteptăm avizul CSM-ului, care e un aviz consultativ, în spațiul public este o dezbatere foarte largă pe marginea acestui pachet de legi. CSM-ul are aviz consultativ, care are secție de procurori, judecători. Și nici procurorii separat, nici judecătorii separat, ci împreună, în plen, vor da avize favorabile, cu modificări la pachetul de legi. Cum primim avizul de la CSM, vedem modificările pe care le putem reține, prezentăm proiectul de lege în guvern, îl vom supune aprobării d-voastră, după care el va fi aprobat și urmează cursul firesc, la Parlament”.

ORA 14.25 Ministrul Justiției a mers astăzi personal la CSM, pentru a participa la această primă ședință, a transmis Andreea Anghel, de la sediul Consiliului. Ședință care, însă, nu s-a mai ținut, pentru că nu s-a întrunit cvorum.

„Nu l-am trimis și nu îl trimit la Ministerul Public și nici la componentele Ministerului Public pentru că avizatorul este CSM”, a spus ministrul Justiției. „Fac o precizare: discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparență, de consultare. Știți bine, aztăzi proiectul de lege pleacă a treia oară la CSM. A fost și această dezbatare publică de cinci-șase zile – o dezbatare publică privind proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției care în precedent nu a mai existat”, a mai afirmat Tudorel Toader.

Procurorii din țară s-au pronunțat marți cu privire la propunerile ministrului Justiției. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, la finalul reuniunii de la Parchetul General, că speră că a fost doar o „testare a pieţei ideilor” şi că acestea nu vor fi puse în practică.

„Augustin Lazăr: Procurorii nu și-au însușit propunerile prezentate de Ministerul Justiției. DNA respinge majoritatea modificărilor propuse”.

Și DNA a anunțat, marți dimineață, înaintea întâlnirii de la Parchetul General, că în opinia Adunării Generale a procurorilor anticorupție modificările la legile justiției propuse de ministrul Tudorel Toader reprezintă o formă de presiune asupra activității lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite