Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Ora Guvernului despre penitenciare: Renovare, construire, suplimentarea personalului

13 noiembrie 2017, 16:38

Ministrul Justiţieia precizat că Administraţia Penitenciarelor a procedat corect când a pus în libertate deţinuţii care intrau sub incidenţa Legii recursului compensatoriu.

Tudorel Toader a subliniat că ţinerea unui deţinut în penitenciar după ce a dispărut temeiul juridic al privării de libertate este considerată lipsire de libertate în mod ilegal.

Ministrul Tudorel Toader a menţionat că are în vedere două categorii mari de probleme de rezolva: modernizarea şi construirea de penitenciare și modificarea părţii generale a Codului Penal .

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Avem același interes comun de a rezolva problema sistemică din penitenciare. Cu toții ne exprimăm pentru a găsi soluțiile cele mai bune și nu pentru a resuscita un discurs politic. Vă asigur că preluăm din propunerile dvs. tot ceea ce se integrează în viziunea noastră, a măsurilor pentru rezolvarea problemelor de sistem.

Avem în vedere două mari categorii de probleme de rezolvat. Problemele de penitenciare, de condiții efective din penitenciare și aici enumăr doar câteva: avem un amplu proces de renovare, de modernizare a celulelor existente (…) Avem o altă categorie de penitenciare la care extindem, construim pavilioane noi, evident, la standarde moderne. Vă înaintez materialul din care rezultă exact unde modernizăm și cât modernizăm, unde extindem și numărul de locuri pe care îl avem în vedere pentru extindere. Spre exemplu: la Găești 208 locuri noi, la Gherla 60, la Craiova 24, la Botoșani 36, la Rahova 155.

Avem în vedere și construirea a două noi penitenciare. Cel de la Berceni e într-un stadiu mai avansat pentru că obținerea avizelor nu a întâmpinat nicio dificultate și suntem în procedură de achiziție publică a studiului de fezabilitate.

Posibila construcție a unui penitenciar la Caracal. Eu am preluat acest obiectiv, cu dorința și obligația de a continua, numai că, de la Statul Major Militar al Armatei, am primit un aviz negativ care a spus, printre altele, că vecinătatea unui penitenciar cu unitatea de la Deveselu e de natură să afecteze, să perturbe, ș.a.m.d. S-a făcut revenire la Armată, care a dat un aviz de data asta interpretabil. Motiv pentru care am revenit, pentru a treia oară, solicitând clarificări: putem sau nu putem să punem în vecinătate la Deveselu un penitenciar. În funcție de răspunsul primit, vom proceda ca atare (…).

Avem în vedere al doilea set de măsuri, de natură legislativă. Deja am facut referiri la legea 169 privind acel recurs compensatoriu. Avem în vedere modificarea părții generale a Codului penal și procedura penală în mod corespunzător pentru a consacra ceea ce dvs., d-na deputat, spuneați: supravegherea cu brățara aceea electronică. Am la mine proiectul nostru și proiectul depus de dvs. care conține deosebiri, diferențe de reglementare de soluții legislative. Sigur vom căuta și sper că vom găsi soluția cea mai adecvată, cea mai bună. Supravegherea electronică poate fi ca modalitate de executare integrală a pedepsei (…) dar, în același timp, poate fi și modalitate de liberare, partea finală a executării unei pedepse care să ajute la integrarea în societate.

Ce mai avem în vedere: Să participăm la dezbateri, dacă vor exista, cu privire la proiectul de lege privind grațierea, care a parcurs o cameră și se află, spre dezbatere, la cea de-a doua cameră”.

Tudorel Toader a mai spus că se are în vedere suplimentarea schemei de personal dar ;i formarea profesional[ continuă la Administraţia Națională a Penitenciarelor.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Mai avem în vedere un lucru care mie mi se pare extrem util, de necesar: avem 25 093 de deținuți, avem 13 mii de funcționari cu statut special în penitenciare. Dânșii spun că sunt prea puțini 13 mii și trebuie să ducă undeva spre 20 de mii. Statele de funcții sun blocate undeva, la nivelul anilor 2007-2008. Am demarat o procedură și se află în transparență decizională proiectul de hotărâre de Guvern prin care să suplimentăm la ANP schema de personal, peste cei 13 mii încă 1000. Dar mia aceea să nu fie ocupată. Mia aceea să le permită directorilor mobilitatea schemei de personal dacă au nevoie de mai mulți la supraveghere, să nu rămână blocați în posturi și funcții, deși dinamica serviciilor din penitenciare s-a schimbat în mod radical. Ar trebui să pregătim formarea aceea continuă profesională

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis săptămâna trecută să-l invite pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la  ‘Ora Guvernului’ de luni, pe tema penitenciarelor. Solicitarea a venit din partea PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite