Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-a publicat raportul de activitate pe ultimii doi ani

Tudorel Toader a prezentat bilanțul celor 2 ani de când este la șefia Ministerului Justiției. Discursul lui s-a centrat mai mult pe problema din penitenciare și pe realizarea Cartierului Justiției. Ministrul nu a pomenit nimic însă despre modificarea Legilor Justiției sau despre înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, ambele măsuri criticate atât în țară, cât și la Bruxelles. Din evaluarea celor 2 ani au lipsit declarațiile despre efectele recursului compensatoriu sau despre Ordonanța 7, care nemulțumește toate parchetele din țară. La sfârșitul prezentării, a existat un schimb tensionat de replici cu jurnaliștii.

04 Martie 2019, 09:33 (actualizat 05 Martie 2019, 00:12) |
Declarația ministrului Justiției, Tudorel Toader
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Raportul de activitate al ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

Documentul cuprinde şase secţiuni, dintre care prima, intitulată 'Justiţia mai aproape de cetăţean', se referă, printre altele, la facilitarea accesului la justiţie şi infrastructura sistemului judiciar.

În secţiunea intitulată 'O justiţie europeană', ministrul vorbeşte despre cooperarea juridică internaţională, inclusiv în privinţa drepturilor omului.

Alte secţiuni sunt dedicate rolului Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative, relaţia cu profesiile liberale şi eficientizarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ultima secţiune a raportului de activitate, de peste 20 de pagini, este intitulată 'Transparenţa instituţională şi relaţia cu comunitatea', notează Agerpres.

ACTUALIZARE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezintă în fața presei un rezumat al raportului de activitate. Cele 85 de pagini vor fi postate pe site-ul Ministerului Justiției.

Ministrul Tudorel Toader a vorbit despre mai multe proiecte pe care le are în desfăşurare: construirea a două penitenciare, deschiderea unui centru de formare profesională, deschiderea Institutului de Criminologie și realizarea Cartierului Justiției.

Tudorel Toader: 'Am discutat şi încheiat şi dezvoltat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut pentru o sumă considerabilă în vederea construirii a două noi penitenciare, cel de la Berceni din Prahova, cel de Unguriu din Buzău, de modernizare a unui centru de menţinere şi recuperare a sănătăţii funcţionarilor cu statut public din penitenciare, mă refer la Centrul de Rotbav şi înfiinţarea unui centru de pregătire în Pantelimon, în sediul început pentru fostul Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem un centru de instruire, de formare profesională pentru cei 13.000 şi ceva de funcţionari publici cu statut special din penitenciare, pentru că astăzi cei care dobândesc o pregătire de nivel superior sunt cursanţi şi absolvenţi ai Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza (...). În vecinătatea Bibliotecii Naționale, Cartierul Justiției se va dezvolta pe o suprafață de 10,47 hectare, dacă nu greșesc, dintre care jumătate revine Ministerului Justiției pentru Cartierul Justiției, iar jumătate Primăriei Capitalei, care va ambienta. Cartierul pentru Justiție nu reprezintă o idee nouă".

Ministrul Justiţiei a declarat că în timpul mandatului său de ministru al Justiției a încercat să pună în centrul activităţii cetăţeanul şi drepturile acestuia, că a încercat să facă o evaluare a situaţiei în care se afla sistemul judiciar.

Tudorel Toader: Ca o concluzie generală, sigur că activitatea de înfăptuire a justiţiei s-a realizat şi se realizează în slujba cetăţeanului, dar sigur aţi văzut, am văzut că sunt şi aspecte negative, care trebuiesc eliminate sau care trebuiesc consolidate.

ACTUALIZARE: Tudorel Toader va susține, luni, la ora 18:00, o scurtă declarație de presă privind raportul său de activitate, în decursul celor 2 ani de mandat la Ministerul Justiției.

"23.02.2017 - 23.02.2019 - Luni voi posta Raportul de activitate, după doi ani la MJ!", a scris ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Toader și-a început mandatul de ministru al Justiției in Guvernul Grindeanu, în februarie 2017.

Și-a înaintat demisia din funcție, iunie 2017, în semn de solidaritate cu majoritatea membrilor cabinetului. Ulterior, Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Tot în luna iunie 2017, Toader a fost investit în funcția de ministru al Justiției în Guvernul Tudose.

În ianuarie 2018, Tudorel Toader este reinvestit în funcție în Guvernul Dăncilă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să gestioneze în prezent o situație de criză în magistratură. Sunt proteste generate de OUG 7. Au fost proteste și în stradă. El a promis că în această săptămână va abroga anumite articole din OUG, dar acest acest lucru nu îi mulțumește pe magistrați pentru că ei cer abrogarea în totalitate a ordonanței.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI