Ministrul Justiției: Departamentul de Stat SUA se exprimă cum și cât i se permite. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze

28 noiembrie 2017, 09:37

Departamentul de stat al Statelor Unite se exprimă cum și cât i se permite. Se exprimă, repet, cum și cât i se permite, a declarat Tudorel Toader în debutul conferinței de presă.

„Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții, așa, de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație, deci la pachetul de legi care se vrea a modifica legile justiției, pachet de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială”, a analizat ministrul justiției.

„Eu vă spuneam și repet și cred că, până la urmă, ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte juridice este actul normativ în forma lui finală. Prin urmare, Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru ca asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție”.

„A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției. Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte a comunicatului se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative, anumite soluții legislative  pe care comisia specială, unde proiectul de lege se află, le are în considerare și, sigur, procedura de legiferare, că este în primă cameră, că este în camera decizională, probabil și sper că va fi de natură  să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, pe de o parte, constituționale, pe de altă parte, reglementări care să transpună deciziile Curții Constituționale, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției„, a conchis Tudorel Toader pe această temă.

Ministrul a mai subliniat că astăzi a avut o întrevedere a comisiei de punere în aplicare a celor 12 recomandări din MCV. La întâlnire au participat reprezentanții tuturor autorităților care fac parte din comisia națională de monitorizare de îndeplinire a recomandărilor. „Am evaluat, deși fiecare o făcuseră, raportul întocmit de către comisie pe MCV, am constatat plusurile si minusurile, îmi mențin convingerea faptului că raportul este unul pozitiv, care arată că o recomandare e îndeplinită, credem că altele 3 pot fi considerate îndeplinite, iar la fiecare din cele 8, comisia a constatat progrese în îndeplinirea cerințelor fiecărei recomandări în parte. (…) Am discutat ce poate să facă, ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte pentru îndeplinirea fiecăreia dintre cele 11 recomandări considerate ca neîndeplinite. Am mai stabilit ca la sfârșit de decembrie, început de ianuarie, consiliul acela de management strategic să se întâlnească, să vedem în mod concret ce am făcut, ce trebuie de făcut, de stabilit grafice, un grafic de activități comune”, a subliniat ministrul.

Răspunsuri la întrebări

  • rolul ministrului Justiției nu e de a comenta declarațiile altui demnitar
  • se spune acolo, în comunicat, proiectul inițial avansat de către Ministerul Justiției, dar tot la fel de bine știți că un număr de 11 parlamentari au preluat acel proiect pe care l-a redactat la Min. Justiției și l-au considerat ca fiind o inițiativă parlamentară proprie
  • prin urmare, despre ce vorbește comunicatul? Despre proiectul de lege care se află în comisia specială, proiect de lege care apare ca inițiativă parlamentară a unui nr. de 11 parlamentari și care se află în procedură de  dezbatere la comisie

ACTUALIZARE Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost astăzi la Ministerul Justiţiei, unde a avut discuţii cu ministrul Tudorel Toader legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Vizita şefei DNA a venit la o zi după ce Departamentul de Stat american a cerut Parlamentului României să respingă legile justiției care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, arată Departamentul de Stat american.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite