Ministrul Justiției: "Cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat". Alte reacții

Ministerul Justiției a publicat lista cu persoanele care au vizitat controversata arhivă SIPA. Au fost înregistrate 22 de vizite la această arhivă, în perioada 2007-2013. Printre cei care au avut acces la dosare sunt Laura-Iulia Scântei, vicepreşedinte al Senatului, şi Horia Georgescu, fost şef al ANI. Reacțiile nu au întârziat să apară în spațiul public, după publicarea listei.

25 Mai 2017, 13:00 (actualizat 25 Mai 2017, 14:41) Știrile TVR |
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre lista SIPA
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că au fost mai mult de 22 de vizite (câte rezultă din lista publicată azi) la arhiva SIPA și că sunt două rapoarte pe care nu le-a desecretizat, dar intenționează să o facă.  Tudorel Toader  a mai spus că  secretele de stat nu intră în  competența ministrului să le descretizeze, ci trebuie inițiată o hotărâre de guvern în acest sens.

VIDEO
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre lista SIPA
"Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo, și datele. Sigur sunt mult mai multe vizite. Sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza", a precizat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a mai spus că nu știe de ce în listă nu există date legate de activitatea comisiei în 2006. "Cel mai sigur și el mai simplu vă vor răspunde cei care au guvernat și care au gestionat arhiva în momentul acela", spune Toader.

VIDEO
Cristi Danileț, în direct prin telefon la TVR1
A răspuns la această întrebare judecătorul Cristi Dănileț, în direct prin telefon la TVR1. Dănileț, fost membru al unei comisii pentru inventarierea arhivei SIPA, a explicat că arhiva SIPA a fost sigilată în iunie 2006, și până în 2007 nu a mai accesat-o nimeni.

"Arhiva s-a sigilat în iunie 2006, când s-a închis acel serviciu. Până în anul 2007 nu a intrat nimeni în arhivă. Eram cu 6 luni înainte de aderarea la UE și tot ministerul Justiției se preocupa de modificări legislative, nu de scormonit prin arhive. În ianuarie 2007 ministrul Macovei numește doi oameni - pe mine și un procuror pentru a merge la arhivă", a explicat judecătorul.

VIDEO
Sorin Grindeanu, declarație despre lista SIPA
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că desecretizarea arhivei SIPA e necesară și va continua. El a precizat că cei care au făcut copii sau au distrus documente din această arhivă vor răspunde.

"Legea trebuie respectată de toată lumea, indiferent că sunt cei care au dat rapaorte care nu puteau fi date, sunt alții care vor să fie date... Eu nu vreau să intru în amănunte, ceea ce am văzut de dimineață consider a fi un  prim pas, retul pașilor urmând a fi făcuți zilele următoare, respectând cadrul legal în vigoare", a declarat premierul.

VIDEO
Horia Georgescu și Traian Băsescu, reacții
Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, al cărui nume apare pe lista persoanelor care au intrat în arhiva SIPA, spune că, în calitatea de membru al comisiei SIPA, şi-a desfăşurat activitatea în limita şi mandatul dat de ordinul ministrului, cu aplicarea legilor incidente.

"Am încheiat activitatea în cadrul comisiei, când am fost înlocuit de Cătălin Predoiu, care a numit o altă comisie pentru continuarea activităților, după numirea sa ca ministru și detașarea mea la ANI", scrie Horia Georgescu pe Facebook.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că ar fi fost ilegal dacă el sau CSAT ar fi luat decizii legate de arhiva SIPA.

Într-un mesaj pe Facebook, Traian Basescu explică: "Oricât încearcă “băieţii veseli“ să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge. Acest serviciu a fost înfiinţat prin ordin al ministrului, a fost subordonat strict Ministrului Justiţiei, nu a primit niciodată priorităţi informative de la CSAT, nu a fost niciodată analizat în CSAT şi nu a raportat niciodată CSAT sau Preşedintelui României."

VIDEO
Robert Cazanciuc, declarație
Fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc susține că în 2013 accesul în arhiva SIPA s-a făcut doar din motive administrative, fără să se umble la documente aflate sub sigiliu.

Jurnalistul Dan Andronic a declarat în direct la TVR1 că arhivele SIPA nu vor fi, de fapt, desecretizate niciodată: "Arhivele SIPA nu vor fi desecretizate niciodată, asta e o iluzie pe care fi bine să n-o mai propagăm. Vorbim de documente secrete, care ar trebui arhivate."

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI