Acuzaţii la adresa şefei ÎCCJ. Ministrul Justiţiei o consideră responsabilă pentru valul de eliberări

27 decembrie 2018, 13:15

Ministrul Justiţiei îi reproşează concret şefei Înaltei Curţi că nu a aplicat legea care prevedea ca toţi cei 5 membri ai completurilor de judecată să fie traşi la sorţi la începutul fiecărui an. Înalta Curte a considerat că trebuie să aplice această prevedere la începutul lui ianuarie 2019. Curtea Constituţională a decis, însă, luna trecută, că tragerea la sorţi a membrilor completurilor trebuia făcută fără întârziere. A fost argumentul pentru care au stabilit că toate completurile au fost constituite ilegal. A urmat un val de eliberări.  Printre cei care au beneficiat de suspendarea pedepselor se numără fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, fostul şef Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă.

Şefa Înaltei Curţi a refuzat să comenteze, deocamdată, acuzaţia. A spus doar că nu intră în dialog cu politicienii. Expertul anticorupţie Laura Ştefan îl acuză pe ministrul Justiţiei de ipocrizie.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut. Potrivit actului normativ, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, deţinuţii au beneficiat de scurtarea pedepsei cu câte 6 zile. Peste 9.000 de condamnaţi au ieşit din închisoare înainte de termen. Mulţi dintre ei au recidivat şi s-au întors după gratii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite