Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova: Să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă

Cum să economisim energia electrică
Cum să economisim energia electrică
11 octombrie 2022, 16:57

Astăzi vin cu o rugăminte foarte mare la voi – să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. De ce este atât de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova a făcut și câteva recomandări:

–  Scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosim – așa putem reduce consumul lunar cu până la 10%. De exemplu, o mașină de spălat, un printer, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau un televizor care stau în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite.

– Stingem lumina când ieșim din cameră. Mai ales între ora 18:00 și 23:00 când este cel mai mare consum.

– Înlocuim becurile clasice cu cele de tip LED, care consuma de până la 5 ori mai puțin.

– Închidem de tot computerele când nu le folosim. Ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii.

Toate instituțiile publice din Republica Moldova au primit instrucțiuni referitoare la reducerea consumului de energie. De marți, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor opri iluminatul între orele menționate.

Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat că oprește începând de marți exportul de electricitate din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice, o decizie ce afectează țări din Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite