Ministrul german de Externe: Guvernul german va aduce 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova direct în Germania

12 martie 2022, 10:33

ACTUALIZARE 13.00: Germania lucrează cu partenerii internaţionali pentru a stabili un transport aerian pentru refugiaţii ucraineni care au ajuns în Republica Moldova, a mai precizat Baerbock, adăugând că guvernul german va aduce 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova direct în Germania ca un prim pas.

Printre aceste iniţiative se numără un „coridor verde” cu autobuze care să circule prin România, precum şi zboruri directe de la Chişinău sau via ţări vecine, a mai anunţat ea, citată de DPA.

Republica „Moldova nu este singură în această criză – UE şi ţara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiaţi ucraineni sosiţi în ţara dumneavoastră. Înţelegem că acest lucru nu este suficient”, a declarat Baerbock, menţionând de asemenea că aproape 300.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova, dintre care o treime au rămas pe teritoriul republicii.

Ministrul german de externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi o asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an.

„Europa şi ţara noastră sunt solidare cu dumneavoastră, vom lua refugiaţi de la dumneavoastră”, a subliniat ea.

La rândul său, Popescu a subliniat că „autorităţile moldoveneşti vor continua să ajute refugiaţii din Ucraina care se află în ţară sau o tranzitează”, dar a cerut ajutor UE, întrucât republica se luptă să facă faţă acestui flux. În prezent, în ţară sunt 131.000 de refugiaţi, inclusiv 47.000 de copii, pentru care au fost deschise câteva zeci de puncte de primire în diferite regiuni, care asigură cazare temporară, alimente şi produse de igienă. Cu toate acestea, după un scurt răgaz, majoritatea oamenilor pleacă în România şi în alte ţări UE: două treimi dintre refugiaţi au făcut-o deja.

La rândul său, agenţia France Presse a transmis vineri că Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, în cadrul unei operaţiuni pe care Comisia Europeană o coordonează „către ţările voluntare”.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a precizat într-o postare pe Twitter că primirea lor a fost decisă de preşedintele Emmanuel Macron. „Aceasta este prima mare operaţiune de acest tip”, a comentat ministerul.

Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), 105.000 de ucraineni se aflau în Republica Moldova la 10 martie, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit ONU, citată de AFP. Dintre acestea, peste un milion erau în Polonia, la data de 11 martie.

În Germania, aproximativ 109.183 de refugiaţi au fost până acum înregistraţi, a anunţat vineri Ministerul de Interne, în timp ce germanii au oferit până la 300.000 de case private pentru a-i găzdui, aminteşte Reuters.

_____________________________________________________________

Înainte de plecarea ei, Annalena Baerbock a declarat că intenţionează să evalueze situaţia din Republica Moldova şi să ia în considerare modalităţile prin care Berlinul poate ajuta ţara est-europeană, care se învecinează cu Ucraina.

De asemenea, Baerbock este programată să viziteze Balcanii de Vest în timpul deplasării sale.

În timp ce se va afla în Republica Moldova, şefa diplomaţiei germane este de aşteptat să poarte discuţii cu preşedinta Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa, după care va vizita un centru de procesare pentru refugiaţi în capitala Chişinău. De asemenea, Baerbock este programată să viziteze un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

Potrivit Ministerului de Externe german, centrul de procesare înregistrează sosirile şi stabileşte cazarea provizorie. Există de asemenea acolo o unitate medicală şi un centru de vaccinare anti-COVID. Pâna la 4.000 de persoane pot fi îngrijite în unitate, a declarat ministerul.

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, notează DPA.

Potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproape 83.000 de refugiaţi au sosit în Republica Moldova până la 6 martie, pe fondul unui exod provocat de invazia Ucrainei de către Rusia.

Numărul total de persoane care au fugit din Ucraina de la atacul multiplu început pe 24 februarie a depăşit 2,5 milioane, a declarat UNHCR într-o actualizare vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite