Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly: Trăim timpuri grele, iar Franţa va sta alături de România

„Trăim timpuri grele, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România, Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a spus ministrul francez al apărării, Florence Parly, aflată în vizită la Bucureşti. Parly se mai întâlneşte astăzi cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Klaus Iohannis.

27 Ianuarie 2022, 07:46 (actualizat 27 Ianuarie 2022, 13:24) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 9.45: După întrevederea pe care au avut-o de dimineaţă, cei doi miniştri au făcut declaraţii comune. Vasile Dîncu a mulțumit ministrului francez pentru dialogul demarat și excelenta cooperare bilaterală și a salutat recentele declarații ale președintelui Macron cu privire la o contribuție a Franței cu militari în regiunea Mării Negre.

"Ştiu că situaţia securitară actuală este îngrijorătoare pe flancul est al Europei. În acest context, românii sunt îndreptăţiţi să îşi consolideze propria securitate, având în vedere că tensiunile în Ucraina se agravează de la zi la zi. În calitate de aliat şi europeni, vă înţelegem situaţia şi dorim să vă acordăm sprijinul nostru. Aşa cum a amintit şi Preşedintele Republicii, domnul Macron, săptămâna trecută, am contribuit îndelung la securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO în ţările baltice şi vom continua să facem acest lucru pe termen lung în acelaşi spirit", a spus Florence Parly, care a precizat că o misiune de experţi francezi în apărare soseşte chiar astăzi în România pentru a studia parametrii acestei posibile desfăşurări. 

"Mă bucur să afirm că (...) ne putem baza în continuare pe sprijinul dumneavoastră ferm, lucru confirmat de recenta declaraţie a preşedintelui Emanuel Macron privind contribuţia Franţei şi prezenţa aliată în Regiunea Mării Negre. Suntem preocupaţi de recentele evoluţii din regiune şi sperăm că va prevala dialogul şi înţelegerea între părţi. În acest sens aş dori să salut şi anunţul preşedintelui Biden privind suplimentarea contribuţiei SUA la postura de descurajare şi apărare în zona Mării negre, o dovadă a solidarităţii transatlantice", a mai spus Dîncu.

El a mai spus că evoluţiile în planul securităţii au confirmat unitatea aliată.

"Reiterez angajamentul nostru ferm în asigurarea securităţii zonei Balcanilor de vest şi de stabilizarea regiunii Sahel, sporirea contribuţiei în cazul operaţiunii EURofort Altea şi disponibilitatea implicării cu un contingent de 50 de militari la Misiunea Task Force Cuba, fiind doar câteva din exemple elocvente", a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

La rândul său, ministrul francez al Forțelor Armate Florence Parly a salutat întârirea parteneriatului strategic dintre Franța și România. „Cele două țări sunt unite de mai mult de atât, suntem două state prietene. Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române să intre într-o nouă etapa a modernizării lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea operațională e puternică, avem o istorie bogată și lungă de relații comune”. a spus Parly.

"Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a mai spus ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly.

Dâncu şi Parly au discutat şi despre achiziția corvetelor, acolo unde o firmă din Franța a ieșit câștigătoare, însă nu s-a reușit deocamdată semnarea contractului. „Am discutat și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final, mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Dialogul va fi și aici între partile contractante, va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă având în vedere contextul geostrategic, cât și nevoia de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt”, a spus Dîncu.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, efectuează, miercuri şi joi, o vizită la Bucureşti, prilej cu care va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat ieri Ambasada Franţei. __________________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 8.44: Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, şi ministra forțelor armate din Republica Franceză, Florence Parly, au la această oră o întrevedere, la sediul M.Ap.N. La finalul discuţiilor, miniștrii român și francez ai apărării vor susține, de la ora 9.25, declarații de presă.

De la ora 10.00, Florance Parly va avea o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.

_______________________________________________________________________________

Potrivit sursei citate, ea va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă şi va avea o întrevedere cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

"Discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări, în cadrul Parteneriatului strategic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea în materie de armament. Ministrul francez va discuta, de asemenea, cu interlocutorii săi, despre misiunile din Sahel, priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum şi despre situaţia regională din Europa de Est, în contextul în care Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi consolida prezenţa în România, în cadrul misiunilor NATO", precizează sursa menţionată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI