Ministrul Finanțelor: Vom pregăti rectificarea bugetară, care cred că va fi gata în a doua săptămână a lunii noiembrie

Ministerul Finanţelor va pregăti rectificarea bugetară, care ar putea fi gata în a doua săptămână a lunii noiembrie, a anunţat ministrul Florin Cîțu. El a precizat că a primit nevoile de finanţare pentru fiecare ordonator de credite în parte.

02 Noiembrie 2020, 15:37 (actualizat 02 Noiembrie 2020, 15:48) Știrile TVR |
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu

"Urmează discuţiile despre rectificarea bugetară şi cred că voi prezenta lucrurile în câteva zile. Avem execuţia pentru luna octombrie. Pentru fiecare ordonator de credite în parte am primit nevoile de finanţare şi vom pregăti rectificarea bugetară care cred că va fi gata în a doua săptămână a lunii noiembrie. Obiectivele sunt, bineînţeles, menţinerea deficitului anunţat în luna august, cu tendinţa de consolidare pentru anul viitor. Veniturile la buget ne dau încredere că putem să facem acest lucru în această perioadă. Priorităţile au fost în acest an şi rămân şi în perioada următoare: sănătate, investiţii, asigurarea independenţei financiare a României. Acestea au fost priorităţile, de aici pornim şi rectificarea bugetară şi de aici pornesc toate scenariile pentru 2021 şi până în 2024. Investiţiile au continuat să crească şi în luna octombrie. Ne menţinem acea situaţie în care avem investiţiile cele mai mari din ultimii 10 ani de zile, investiţii mai mari decât au fost în tot anul 2016-2017 şi cred că, în curând, o să avem şi mai mari decât în 2018 tot anul", a explicat ministrul Finanțelor într-o declaraţie online.

Ministrul Finanţelor a subliniat că revenirea economiei din trimestrul al treilea, o revenire în V, este scenariul de bază pentru toată lumea, inclusiv pentru agenţiile de rating.

"Revenirea economiei este certă din trimestrul al treilea. Acel scenariu cu care am mers la început şi v-am spus să aveţi încredere cu revenirea economiei din trimestrul al treilea, o revenire în V este scenariul de bază pentru toată lumea şi pentru agenţiile de rating", a subliniat Florin Cîţu.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanţelor anunţa săptămâna trecută că şi agenţia Moody's a menţinut ratingul de ţară pentru România în evaluarea pe care a făcut-o,. În raport se spune foarte clar că "menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politice responsabile implementate de Guvern în anul 2020".

Autorităţile de la Bucureşti au estimat că pandemia de coronavirus va împinge deficitul în acest an la 8,6% din PIB, în condiţiile în care economia se va contracta cu 4%.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI