Ministrul Finanțelor: Pentru plata defalcată a TVA - termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind şi un termen opţional - 1 octombrie.

30 August 2017, 16:35 (actualizat 30 August 2017, 18:16) |
Ministrul Finanțelor, despre returnările de TVA și controalele la firme
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

'Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie', a afirmat Mişa. 

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale. 

'Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea nişte facilităţi fiscale, pentru că am avut mai multe discuţii cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţi ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen şi acesta este motivul pentru care am înţeles şi am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri şi de aceea vom oferi facilităţi fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligaţiile fiscale la zi, dacă achită obligaţiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalităţi', a explicat Ionuţ Mişa. 

Ministrul Finanţelor a arătat că în acest fel s-au acoperit cerinţele partenerilor sociali. 

'Deci s-au acoperit şi cerinţele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piaţă din acest punct de vedere, dar să ne asigurăm, totodată, că vom crea beneficii atât bugetului de stat, cât şi mediului de afaceri prin asigurarea unui mediu economic şi fiscal corect', a mai spus Mişa. 

Potrivit acestuia, vor fi introduse modificări la Codul de procedură fiscală, importante pentru mediul de afaceri. 

'Aşa cum s-a promis de la început, am introdus controalele de prevenţie. Deci un control nu mai trebuie să se finalizeze neapărat printr-o amendă sau cu o plângere penală. Există introdusă modificarea care permite să se facă un control agentului economic, agentului economic îi sunt aduse la cunoştinţă prevederile legale şi are un termen până la care să se conformeze. Sunt modificări care dau posibilitatea celor care optează pentru eşalonare la plată să aibă mult mai multe beneficii şi să susţinem toţi agenţii economici care optează pentru eşalonarea la plată astfel încât să poată ieşi din eşalonarea la plată la sfârşitul perioadei', a menţionat Mişa. 

Premierul Mihai Tudose i-a atras atenţia, la începutul şedinţei de Guvern, ministrului de Finanţe să comunice intens pe această temă pentru ca toată lumea să înţeleagă cum funcţionează acest mecanism.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI