Ministrul Finanțelor: E necesar un audit al Curții de Conturi pentru a verifica condițiile în care s-au făcut rectificările bugetare

10 ianuarie 2017, 12:31

Nu am pronunţat cuvântul gaură am spus că a fost o proiecţie nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare, din raţiuni politicianiste, ceea ce este greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un astfel de comportament, de aici mai departe va veni Curtea de Conturi şi va verifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar al Guvernului, a declarat Ministrul Finanțelor.

Viorel Ștefan consideră că este un mare semn de întrebare asupra profesionalismului și asupra caracterului tehnocrat a modului în care s-a făcut guvernarea din 2016.

‘Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un caracter politicianist. (…) E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminată ne duce la 29,2 % din PIB cădere de la 32%, am avut și 33%. Surpriza mare din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moștenire de un guvern tehnocrat, a declarat ministrul Finanţelor.

Viorel Ștefan spune că este deranjat de faptul că: în luna august guvernul își făcea deja planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă și își pregătea terenul încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări pe plus, adică țara merge bine. Și nu era așa, a fost o minciună grosolană, a declarat Viorel Ștefan.

Potrivit acestuia, dacă anul 2016 ar fi fost un succes în ce privește atragerea de fonduri europene, în economia românească ar fi intrat mai mulți bani și efectele s-ar fi transmis asupra evoluțiilor din 2017.

Neîntâmplându-se acest lucru, este o problemă care vizează evoluțiile din 2017, inclusiv proiecția bugetului, execuția bugetului pe acest an. Ar fi fost de dorit ca 2016 să fi fost un an în care să încasăm mai multe fonduri europene. Marea nerealizare se explică prin neatragerea de fonduri europene. Noi cu siguranță găsim soluții de a ne respecta la virgulă angajamentele din programul de guvernare. Pentru noi reprezintă norme legale și angajamentul este să respectăm la virgulă fără rabat, sigur, cu eforturile de rigoare. Cu siguranță ne vom încadra în deficitul de 3%. Pe de altă parte, vom respecta integral și la termenele la care ne-am angajat tot ce scrie în Programul de guvernare”, a spus Ștefan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă