Ministrul Energiei cere demiterea conducerii Complexului Energetic Oltenia, dar și a altor șefi de la cariera unde s-a produs accidentul în care au murit trei mineri

Virgil Popescu. Demisii după tragedia de la Complexul Energetic Oltenia
Virgil Popescu. Demisii după tragedia de la Complexul Energetic Oltenia
23 ianuarie 2023, 11:14

În noroi până la genunchi. În astfel de condiții lucrează minerii de la una din minele administrate de Complexul Energetic Oltenia. Oamenii, care fac parte dintr-o echipa de mentenanță, au fost trimiși să repare un excavator.

Noroiul nu este însă singura problemă. Lipsa dotărilor și a unor mașini și utilaje potrivite sunt alte neajunsuri cu care se confruntă minerii.

La o săptămână de la tragedia în care trei colegi le-au murit, minerii de la exploatările Jilţ Sud și Nord au protestat faţă de condițiile de muncă și tanchetele vechi și nesigure, cu care sunt duşi la cariere. Până la urmă, oamenii au fost convinși să își reia activitatea. Dar cei mai mulți au preferat să meargă pe jos.

AURICA POPESCU, lider de sindicat: Personalul a plecat pe jos, pentru că e o singură tanchetă care deserveşte şi nu urcă mai mult de şase oameni. Ce am văzut eu: o singură tanchetă.

Câteva ore mai târziu, ministrul Energiei anunţa demiterea din funcție a doi dintre șefii de la Complexul Energetic Oltenia, dar și lucruri știute de mulți responsabili de ani de zile: minerii sunt transportaţi cu mașini învechite și care nu sunt omologate pentru transport de persoane.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Solicit Consiliului de Supraveghere a CE OLTENIA eliberarea din funcție a domnilor Daniel Burlan și Marius Negru. Corpul de Control a găsit că erau în acel moment mașini disponibile de transport persoane, care puteau fi trimise. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat.

Daniel Burlan, director general, Complexul Energetic Oltenia: Din presă am aflat, nu o comentez, este decizia ministrului, dar pe logica asta ar trebui să ceară demisia la toți factorii de conducere, și a CS-ului.

Ministrul a mai solicitat schimbarea din funcție a șefului de carieră, care era de serviciu în ziua când s-a produs accidentul, dar și a directorului responsabil cu achizițiile și a tuturor celor care au întocmit caietele de sarcini, și a celor responsabili de reabilitarea drumurilor de acces în carieră. De asemenea, a mai cerut un plan de investiții, achiziţionarea de echipamente și mașini noi cu care să fie transportați oamenii la mină.

Pe data de 17 ianuarie, trei mineri și-au pierdut viața, iar 10 au fost răniți, după ce tancheta în care se aflau s-a răsturnat. Din spusele șoferului, autovehicolul, vechi de peste 40 de ani, rămăsese fără frână. Sunt în derulare mai multe anchete, inclusiv una penală.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Virgil Popescu a cerut  eliberarea din funcția de președinte și director a lui Daniel Burlan, precum și a lui Marius Negru, dar și schimbarea directorului Direcției comerciale responsabil cu achizițiile în companie.

Ministrul a declarat că își dorește să fie schimbați din funcție toți cei vinovați de această tragedie, printre care se numără și directorul Direcției Comerciale, dar și cei care se ocupă de întocmirea caietelor de sarcini. Își dorește să fie schimbați din funcții și responsabilii cu starea căilor de acces în ceea ce privește carierele din Gorj. A mai spus că trebuie să se ia măsuri și să fie schimbat din funcție și șeful Carierei. În momentul produceri accidentului, acesta era șeful de tură și a fost avansat în funcție.

Este inadmisibil să existe mașini cu o vechime de peste 40 de ani cu care să fie transportați oamenii, a mai declarat Virgil Popescu. Ministrul a anunțat că va fi un control extins și asupra achizițiilor făcute de Complexul Energetic Oltenia. În plus, își dorește un plan de investiții pentru desfășurarea în bun condiții a activității miniere.

Declarațiile vin în urma accidentului de săptămâna trecută de la Complexul Energetic Oltenia, soldat cu trei decese și rănirea a altor 10 persoane care se aflau într-o autoutilitară, când șoferul a pierdut controlul.

Ieri, liderii PSD Mihai Weber și Cosmin Popescu i-au cerut demisia lui Virgil Popescu.

Potrivit unor surse politice, liberalii spun că aceste reacții ale unor lideri ai PSD vin pe fondul schimbărilor pe care Virgil Popescu vrea să le facă la Complexul Energetic Oltenia. Aste pentru că, spun ei, ar exista legături între Marius Negru, membru al Comitetului Director, și care urmează să fie schimbat și Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Astfel, Marius Negru ar fi finul lui Cosmin Popescu și de aici ar exista aceste tensiuni între lideri ai PSD și PNL.

 

 

În această dimineață, a avut loc și un protest spontan la exploatările Jilț Nord și Sud. Muncitorii au refuzat să înceapă lucrul și au cerut să discute cu conducerea. Minerii sunt nemulțumiți de faptul că nu s-au luat măsuri concrete după accidentul tragic petrecut săptămâna trecută, când trei mineri și-au pierdut viața și alți 10 au ajuns la spital.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite