Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Nu vom avea o criză a gazelor naturale”. Specialiștii în energie avertizează că există riscul ca, în februarie, să apară probleme de alimentare

Ministrul Energiei spune că România nu rămâne fără gaze
Ministrul Energiei spune că România nu rămâne fără gaze
7 decembrie 2021, 19:01

Consumul de gaze naturale a crescut la aproape 50 de milioane de metri cubi pe zi, odată cu răcirea vremii. Și este acum de peste două ori mai mare decât era la începutul toamnei.

Autoritățile dau asigurări că nu vor fi probleme de alimentare a consumatorilor, chiar dacă se așteaptă la o cerere tot mai mare în perioada următoare.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu vom avea o criză a gazelor naturale. Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută. Pentru că aceași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acum, a gazelor naturale din depozite. Singura diferență este că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, capacități de intrare.

Specialiștii în energie avertizează însă că există riscul ca, în februarie, să apară probleme de alimentare cu gaze naturale. Capacitățile de intrare a gazelor din import dar și cele din producția internă sunt limitate.

Cele mai mari probleme ar urma să apară dacă vom avea din nou un consum record de 78 de milioane de metri cubi pe zi, cum s-a mai întâmplat în 2012.

Dumitru Chisăliță, preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă: Dacă însă ne ducem la scenariul anului 2012, trei săptămâni cu temperaturi foarte scăzute, din păcate asta înseamnă că o importantă masă de consumatori, în special consumatori industriali, ar trebui să fie opriți pentru a salva populația.

Între timp, autoritățile au dat în folosință o nouă investiție de 7,6 milioane de euro la cel mai mare depozit de gaze naturale din România, de la Bilciureşti, județul Dâmbovița. Cu ajutorul noii stații de uscare a gazelor va crește cantitatea care poate fi extrasă din depozite de la 14, la 20 de milioane de metri cubi pe zi.

Vasile Cârstea, director general, Depogaz: Cert este că România are o capacitate de înmagazinare de 3 miliarde și capacitatea nu a fost umplută decât în proprotie de 80%. Aici trebuie să intervenim și să ne punem problema astfel încât capacitățile să fie pline.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Există speranțe să putem să folosim capitalul românesc, pentru a putea să atingem acest obiectiv de realizare a independenței energetice într-un orizont de timp care să nu depășească 5 ani.

Guvernul va face o analiză în ceea ce privește proiectele de invesții în capacități de extracție și depozitare a gazelor naturale, în a doua parte a lunii decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă