Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la TVR1: Avem informații din piață că furnizorii deja începuseră să-și recalculeze toate facturile întocmite în mod eronat

Coaliția de guvernare a agreat noi plafoane la energie și gaz, iar măsura va intra în vigoare de la 1 februarie. Miercuri, ministrul Energiei a anunțat că Guvernul a introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori. Aceștia au la dispoziție 15 zile să recalculeze facturile, fără penalități. Virgil Popescu, invitat miercuri seara invitat la Tema Zilei, la TVR1, a declarat că furnizorii începuseră deja să recalculeze facturile eronate, înainte de ordonanța guvernului.

19 Ianuarie 2022, 15:26 (actualizat 19 Ianuarie 2022, 22:03) Știrile TVR |

Ministrul Virgil Popescu a explicat la Tema Zilei cum  își poate da cineva seama că o factură este întocmită eronat: "Îți poți da seama că o factură este eronat întocmită, că nu este făcută în conformitate cu legea, dacă ți se pare că prețul este diferit, că este mai mare decât plăteai în mod curent sau plăteai în perioada similară de lună, a anului trecut. Dacă nu are nici plafonare, nici compensare, atunci sigur, de principiu, factura nu este în conformitate cu legea. Dar există și o situație în care plafonarea și compensarea nu se aplică, dar prețul din factură este preț într-un contract vechi, la nivelul anului trecut, și atunci nu necesită plafonare și nici compensare. [...] Primul indiciu: Factura este mai mare, la același consum. Dacă nu ai în factură plafonare și compensare, atunci este foarte probabil ca factura să fie eronat făcută, să nu îndeplinească condițiile din lege, să nu fie aplicate mecanismele de compensare și plafonare."

Ministrul Energiei a explicat și ce se întâmplă în această situație:  "Tocmai pentru a evita solicitarea din partea consumatorului, din partea clientului, să-l punem pe drumuri, am adoptat astăzi, în ședința de guvern, ordonanța prin care obligăm, este imperativă obligația furnizorilor de a reface facturile în termen de 15 zile, de a nu percepe penalități, și de a suspenda de la plată aceste facturi până când ele vor fi refăcute. Tocmai pentru a nu pune oamenii pe drumuri. Sunt convins că furnizorii vor face acest lucru, dacă nu l-au și făcut. Avem informații din piață că toți deja începuseră să-și recalculeze toate facturile întocmite în mod eronat. Mai mult, am oprit debranșarea sau sistarea furnizării energiei electrice și a gazului natural pentru toți clienții casnici pe perioada de valabilitate a acestei legi."

Partidele din coaliție au stabilit că prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră. Pentru gaze, plafonul va fi redus de la 37 la 31 de bani pe kwh. Crește, totodată, și limita de consum.

Premierul declara luni  că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

"Asa cum Guvernul a promis, astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică cu neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile. De asemenea pe această perioadă se suspendă o eventuală plată a acestora. Pe perioada prezentei ordonanțe de plafonare și compensare sunt interzise debranșările", a anunțat azi  ministrul Energiei, după ședința de Guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI