Ministrul Educaţiei, despre noul an şcolar: 24 de state din Europa au cinci perioade de învăţare şi cinci vacanţe

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
21 aprilie 2022, 13:50

Ministrul a precizat că singura schimbare în structura anului şcolar se referă la elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, deoarece preşcolarii şi copiii din învăţământul primar urmează deja cinci perioade de învăţare, alternate cu cinci perioade de vacanţă.

„Aş vrea să vă precizez, încă o dată, că de foarte mult timp, în România, pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar au existat cinci perioade de învăţare, care sunt separate de cinci vacanţe. Deci, nu există absolut nicio schimbare. Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal, care aveau până acum patru perioade de învăţare şi patru vacanţe, iar acum vor avea, în anul şcolar 2022-2023, o săptămână de vacanţă la finele lunii octombrie. Deci, vor avea cinci module de învăţare, cu o durată de şase-opt săptămâni, care corespund recomandărilor pedagogiei moderne, care să alterneze cu perioade de repaus, de vacanţă”, a spus ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte vacanţa suplimentară din luna februarie, aceasta va fi stabilită de inspectoratul şcolar în urma consultării cu elevii, profesorii şi părinţii.

„O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie. În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie. Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii – dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (…) având numai şi numai avantaje”, a punctat ministrul Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei se află joi într-o vizită de lucru în judeţul Alba, prilej cu care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai firmelor implicate în promovarea învăţământului dual, dar şi cu cei ai unor companii mari din zonă.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite