Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, vrea ca manualele şcolare să fie revizuite şi este împotriva evaluărilor naţionale la clasele I-IV

10 martie 2017, 18:31

Ministrul şi schimbarea. Aşa funcţionează lucrurile la Ministerul Educaţiei.

Într-un interviu la Europa FM, Pavel Năstase a declarat că nu găseşte rolul pe care îl au evaluările de la clasele primare. I se par inutile în contextul în care, la vârsta de 8 – 10 ani, un copil nu trebuie supus presiunilor la şcoală.

  • Reporter: Şi atunci, prima evaluare să fie cea naţională, de la clasa a VIII-a?
  • Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: Eventual. Sau trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obişnuiască, dar nu evaluări de genul celor care le dăm acum, care îi stresează şi îi sperie pe copii.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost introduse în 2013. O decizie privind renunţarea la ele va fi luată în perioada următoare.

Până atunci, ministrul Educaţiei a pus gând rău si manualelor abia modificate. Pe care vrea sa le revizuiască.

  • Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: „Avem manuale noi pentru clasele I-IV. S-a întrebat cineva de patru ani de zile dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu? Această revizuire totală şi sistemică, de la învăţământul primar, de la clasa I până la clasa a XII-a, va fi una laborioasă şi care trebuie să scoată în evidenţă toate problemele”.

Sindicaliştii consideră că, înainte de a face schimbări în sistem, responsabilii din minister ar trebui să-i asculte şi pe părinţi, pe copii şi pe partenerii sociali.

Din 2011 încoace, în sistemul de învăţământ s-au făcut schimbări aproape în fiecare an. Numai Legea educaţiei naţionale a fost modificată de aproape 40 de ori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite