Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Toate salariile din învățământ cresc. Salariul mediu brut crește la 8500 de lei. Garantăm că susținem majorările salariale

2 iunie 2023, 12:13

 

Ligia Deca a mai arătat că toate sporurile acordate profesorilor se vor calcula în funcție de aceasta creștere.

Salariul mediu din educație crește de la 1 iunie până la 8.500 de lei brut, care este mai mare decât salariul mediu la nivel național.

Ultimele săptămâni au fost un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Munca personalului școlii este una esențială (…) La propunerea sindicatelor, prin OUG garantăm o creștere de 1000 lei brut pe lună pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru nedidactic (…) Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade, a spus ministrul Educației.

Ligia Deca s-a referit și la câteva informații apărute în spațiul public despre care a spus că sunt neadevărate.

Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma neconstituţională. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul Consiliului Legislativ, ea fiind adoptată chiar ieri, a arătat ministrul.

O altă informație negată de Ligia Deca a fost aceea că salariile salariile vor scădea. Confuzia e generată de faptul că în anexă sunt prezentate valorile corespunzătoare gradației 0. Este o convenție contabilă, a explicat Deca.

Ministrul Ligia Deca a prezentat mai multe simulări de calcul ale salariilor profesorilor, în urma creșterilor.

(w500) Salariu pr

(w500) Salariu pr

(w500) Salariu pr

(w500) Salariu î

(w500) Sporuri pr

(w500) Sporuri II

 

Cărbunaru: Majorarea salarială pentru profesori, un avans din creşterile care urmează începând cu 1 ianuarie 2024. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva a durat „un pic mult” şi speră ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală, menţionând că Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Președintele a mai spus că educația se face cu entuziasm și dăruire, dar nu se poate face gratis. Dascălii trebuie să primească ceea ce li se cuvine, și au primit, iar de acum trebuie să se întoarcă la școală, a subliniat șeful statului, care a întrebat, retoric, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite