Ministrul Educației: Sunt 3 sau 4 cazuri cu semne de întrebare privind începerea anului cu prezență fizică. Peste 6 la mie, rămân deschise creșele și grădinițele. Singura diferențiere între elevii vaccinați și cei nevaccinați

2 septembrie 2021, 21:32

„Pe ideea de prezență fizică am insistat zi de zi, în fiecare zi a mandatului meu. Din păcate, deși mi-aș fi dorit să mă înșel, am anticipat destul de corect dimensiunea pierderilor generate de predarea online”, a ținut să sublinieze ministrul Educației.

„Pragul de 6 la mie a fost stabilit de către epidemiologi. Important este că se deschide școala cu prezență fizică pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferență, pentru preșcolari și antepreșcolari, și va funcționa cu prezență fizică până când în localitate se va atinge pragul de infectare de infectare de 6 la mia de locuitori”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR.

Potrivit lui, sunt 3 sau 4 cazuri în care sunt semne de întrebare. „Dar sunt cazuri izolate, cu elevi foarte puțini și sunt convins că până pe 13 septembrie, sper să nu avem nicio școală în care să nu se poată începe cu prezență fizică din cauza depășirii pragului de 6 la mie. În București, spre exemplu, la 1 august, aveam o rată de infectare de 0,13 la mia de locuitori, la finalul lunii august, pe 31 august, aveam 0,78, de 6 ori. Rata de infectare în București a crescut de 6 ori între 1 și 31 august. Astăzi este 0,89, dacă nu mă înșel, deci o creștere ușoară, dar creștere, se menține trendul ascendent”, a subliniat ministrul.

VEZI și CNSU a avizat regulile pentru începerea noului an școlar. Dacă incidența este mai mare de 6 la mie într-o localitate, elevii claselor I-XII trec în online

„Conform studiilor, suntem îndreptățiți să sperăm că, și în cazul în care se va atinge pragul de 6 la mie, în 10-12-14 zile s-ar putea să putem avea șansa să se revină”, a explicat Sorin Cîmpeanu, referindu-se la situația din Capitală și nu numai.

El a amintit că, în valul 3, perioadele de depășire a pragului de 7 la mie au fost în jur de două săptămâni.

„Este o speranță. Peste 6 la mie, totuși, vor rămâne deschise creșele și grădinițele și, de asemenea, vor avea acces cu prezență fizică elevii din învățământul special. Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea acces integral la terapie. Terapia este, practic, o modalitate prin care acești copii sunt învățați să supraviețuiască – nu ne permitem luxul, nu trebuie să ne mai permitem luxul, dacă putem spune așa, este o exprimare nu tocmai fericită, de a-i priva pe acești copii de activitățile de terapie”, a subliniat Cîmpeanu.

Elevi vaccinați și elevi nevaccinați

„La nivelul scenariilor generale, nu se face niciun fel de diferențiere între elevii vaccinați și nevaccinați. Nici până la 6 la mie, nici după 6 la mie. Pentru această diferențiere nu există nici bază legală, ca să fim bine înțeleși. Dacă însă, într-o clasă, apare un caz confirmat, în primul rând s-a oferit șansa de înjumătățire a perioadei în care se suspendă prezența fizică – de la 14 zile la 7 zile, cu următoarea condiție: în cea de-a opta zi, contacții cazului confirmat, colegii de clasă, în măsura în care vor fi testați și rezultatele vor fi negative, vor putea relua cursurile cu prezență fizică încă din ziua 8. Deci este încă o posibilitate de înjumătățire a timpului în care elevii ar fi obligați să învețe online”, a explicat ministrul.

„Dacă, începând de la clasa a VII-a și până la clasa a XII-a, respectiv a XIII-a, deci tineri, copii cu vârsta mai mare de 12 ani, care se pot vaccina – dacă sunt vaccinați sau dacă au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar nu mai puțin de 14 zile, aceștia vor putea, subliniez, vor putea să urmeze în continuare cursurile cu prezență fizică. Este singura diferențiere între cei vaccinați și cei nevaccinați – aceea în care apar îmbolnăviri într-o anumită clasă”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit lui, situația se judecă la nivel de clasă.

Situația elevilor cu vulnerabilității

„Elevii care au vulnerabilități care determină o imunodepresie moderată sau severă generată de transplant, de chimioterapie, de boli autoimune – diabetul mai este valabil doar la cei mici, cu vârsta sub 12 ani, în această listă – dacă există aceste afecțiuni în rândul elevilor, sau dacă există aceste afecțiuni în rândul aparținătorilor, părinților, fraților și sunt certificate medical, aceștia vor putea solicita să rămână în online. Există toate aceste prevederi”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

„De altfel, îndrăznesc să spun că acest ordin de ministru acoperă chiar toate situațiile. Am învățat în această pandemie inclusiv la acest nivel de reglementare și am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății, între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, INSP, CNCAV și CNSU”, a completat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite