Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR INFO, despre Evaluarea Națională: Mă surprinde plăcut faptul că avem 2966 de note de 10 la Matematică

Generația pentru care jumătate din gimnaziu a însemnat școală online, vacanțe și întreruperi neprevăzute, distanțare și măști în clase și, mai ales, izolare față de colegi, prieteni și profesori, a primit azi rezultatele la primul examen important din viață, Evaluarea Națională. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre acest examen la TVR INFO.

23 Iunie 2022, 21:03 (actualizat 23 Iunie 2022, 23:27) Știrile TVR |

Rezultatele Evaluării Naționale au fost cele mai bune din ultimul deceniu, însă au creat și unde de șoc la Ministerul Educației.

Este nevoie de schimbări, de mai multe inspecții la clase și de dotări în școli. Sunt concluzii prezentate de ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Nu mă îngrijorează faptul că doar 6 la sută dintre elevi au reușit să identifice o formă geometrică nefamiliară. Era gândit de la bun început. Dimpotrivă, mă surprinde plăcut faptul că avem 2966 de note de 10 la Matematică. Deci înseamnă că există printre cei 148 000 de elevi aproape 3000 care au reușit să rezolve o problemă complicată pentru vârsta lor. Alte lucruri sunt îngrijorătoare. E îngrijorător, de exemplu, faptul că 15 la sută dintre elevi nu au reușit să facă 10+10:10 (...). Chiar mă întreb cum acei profesori nu au observat în clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, acești elevi au probleme cu ordinea operațiilor.

Ministrul Educației vrea schimbarea curriculei și metodei de predare, mai ales după ce s-a constatat că sunt elevi care nu înțeleg ceea ce citesc sau nu știu operații matematice simple.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Este clar că avem nevoie de o schimbare de curriculum la aceste discipline. Este o problemă și de metodă de predare, și de curriculum. Este clar că avem colegi profesori care, din păcate, au fost departe de programa pe care ar fi trebuit să o respecte în interesul elevilor.

"Competențele sunt pe șase paliere, de la cea mai simplă la cea mai complicată. Cea mai complicată este de modelare și transfer, cea mai simplă este de identificare a unor date și informații de bază. Partea de jos, competențele minime, lipsa acestor competențe ne îngrijorează de departe cel mai tare. Este greu să construiești orice pe un fundament care nu există. Deci, acest procent al celor 15 la sută care nu au reușit să rezolve nici măcar cele mai simple subiecte este extrem de îngrijorător", a mai spus ministrul.

Evaluarea Națională de anul acesta arată mai bine ca anul trecut. Aproape 83% dintre absolvenţi au obţinut medii peste 5. În toată ţara, au fost 221 de medii de 10.

Din cei peste 155.000 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen puţin peste 148.000.

Clujul conduce în topul judeţelor cu cel mai mare procent al elevilor cu medii peste 5: 92,7%. Teleorman este la coada clasamentului, cu 71,8%.

Diferențele dintre calitatea învățământului din mediul urban față de cel din rural sunt uriașe. Sorin Cîmpeanu susține că este nevoie de investiții majore în special în școlile din mediul rural.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI