Ministrul Educației, la TVR, despre declarația pe proprie răspundere pe care părinții vor trebui să o completeze când își trimit copiii la școală: Cred că ar trebui adăugată o sintagmă 'după cum cunosc'

Invitată joi seară la Tema zilei, Monica Anisie, ministrul Educației, a venit cu precizări la una dintre marile probleme discutate în spațiul public, după ce MEC a lansat în dezbatere ghidurile sanitare: cum vor putea părinții să-şi asume pe proprie răspundere că trimit copiii sănătoşi la şcoală? Anisie a precizat că declarația a fost introdusă de Ministerul Sănătății și că ea și-ar dori să fie adăugată o sintagmă de tipul "după cum cunosc" pentru părintele care ar putea greși în evaluarea stării de sănătate a copilului. "Dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online", a subliniat ministrul.

20 August 2020, 21:44 (actualizat 20 August 2020, 22:47) | Mihaela Carpea |
Tema zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinți la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să își asume alături de școală și de autoritățile locale această revenire la cursuri", a declarat ministrul Educației.

"De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomele (...) dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul", a precizat Monica Anisie.

"Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă 'după cum cunosc' sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală", a adăugat ministrul.

"În toată această perioadă m-am consultat și cu părinți, m-am consultat și cu profesori și cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu ca părinte trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil (...). Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie", a explicat Anisie.

Ea a dat exemplu perioadei de pregătire pentru examenele naționale, când părinții au decis dacă merg sau nu copiii la școală. "Acum, părintele la fel trebuie să facă - să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online", a mai precizat ministrul.

Mulți părinţi şi profesori și-au exprimat public nemulţumirea că ministerul le pasează responsabilitatea și că nu își asumă riscurile pentru redeschiderea școlilor pe 14 septembrie.

"Fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziționeze măști pentru buna desfășurare a activităților în cadrul unităților de învățământ", a mai arătat Monica Anisie în intervenția din Telejurnal. Prin ordonanță de urgență, guvernul a stabilit că se pot achiziționa prin proiecte europene atât echipamente medicale, cât și echipamentele necesare pentru buna desfășurare a  învățământului online.  Pot aplica autoritățile publice locale, dar și unitățile de învățământ.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI