Ministrul Educației, la TVR: Dacă doi elevi în aceeași clasă sunt depistați pozitiv, activitatea în acea clasă se suspendă 14 zile. Dacă mai mult de două cadre didactice sunt depistate, se suspendă activitatea școlii

2 februarie 2021, 18:13

În cazul în care o localitate trece dintr-un scenariu în altul, această situație va fi evaluată săptămânal, astfel încât fiecare elev, profesor, director să știe ce va urma, a dat asigurări ministrul Educației. Pe site-ul Ministerului Educației va fi un link către situația privind rata de infectare pe ultimele 14 zile.

Mâine seară va exista ordinul comun ministrul Educației – ministrul Sănătății, care va preciza foarte clar ce reguli trebuie să se respecte.

Dacă doi elevi din aceeași clasă sunt depistați pozitiv, activitatea în acea clasă se suspendă 14 zile. Dacă sunt mai multe clase în care se depistează mai mult de 2 cazuri, se suspendă activitatea întregii școli.

Dacă mai mult de două cadre didactice sunt depistate pozitiv, se va suspenda activitatea întregii școli.

Sunt 5 situații care se constituie excepții de la regulile anunțate marți:

* elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical; ei vor urma cursurile online;

* elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare – se asigură procesul de învățare online;

* elevii prezintă simptome – nu se recomandă intrarea în colectivitate și vor urma procesul de învățare online;

* profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, au certificate de la un medic de medicina muncii – nu se vor prezenta fizic la școală;

* profesorii prezintă simptome specifice – nu merge la școală, iar directorul va trebui să compenseze lipsa cadrului didactic; în cazul învățătorilor și al educatorilor cu probleme de ordin medical care îi împiedică să vină fizic în școală, întreaga grupă se va regăsi într-o situație dificilă, a admis Sorin Cîmpeanu.

Varianta sistemică a scenariului hibrid a fost eliminată. Dar dacă într-o clasă cu 25 de elevi sunt 5 elevi cu interdicție, aceștia vor urmări orele online, iar profesorul va trebui să le acorde atenție în același timp, a subliniat ministrul Educației.

Distanțarea fizică va trebui adaptată la realități, a arătat Cîmpeanu. Important este să poarte tot timpul mască, a declarat ministrul.

Avem cea mai mare disponibilitate pentru vaccinare dintre toate cele 9 categorii de lucrători esențiali în domeniul educației, a arătat ministrul Educației.

De luni, din prima zi a celui de-al doilea semestru, în localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală. În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele I – IV merg la școală, la fel și copiii din anii terminali – clasele a VIII-a și a XII-a. În scenariul roșu merg fizic doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I – IV. Ceilalți fac școală online. În localitățile aflate în carantină, toți elevii stau acasă.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, ministrul Educației și ministrul Sănătății vor da un ordin comun pentru clarificarea multor aspecte care rămân de analizat până mâine inclusiv.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe„, a detaliat șeful statului.

Hotărârea privind redeschiderea școlilor din 8 februarie a fost luată în unanimitate, după o analiză a evoluției pandemiei la nivel național și internațional.

Nu se aplică însă aceleași reguli peste tot. „Evident (…) că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli”, a precizat președintele.

„În consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat. În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă„, a explicat Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite