Ministrul Educației: Cred că articolul prin care legea nu poate fi modificată în următorii 10 ani de zile va fi inclus

8 ianuarie 2018, 10:57

Ministrul Educației a subliniat că „ne dorim cu toții, nu numai unii care vremelnic suntem miniștri ai Educației, ci toți românii își doresc un sistem de educație de calitate.”

Venim cu Legea Educației Naționale în septembrie în Parlament și eu cred că acest articol de a nu modifica legea în următorii 10 ani de zile pe anumite puncte importante va fi inclus.

Am început modificarea întregului curriculum acum cinci ani de zile cu programele pentru învățământul primar, anul acesta s-a intrat cu învățământul gimnazial, clasa a V-a. Acești copii de clasa a V-a vor ajunge în învățământul liceal în conformitate cu învățământul cadru. Am intrat în dezbatere publică. Avem tot timpul să facem o dezbatere serioasă și pe zona învățământului liceal unde știm că elevii se orientează către piața muncii. Trebuie să vedem clar ce facem la filiera teoretică ce facem la filiera tehnologică, ce facem la învățământul profesional și evident la filiera vocațională. (..)Cele trei variante au intrat în dezbatere publică cu siguranță se vor dezbate și la nivelul unităților școlare și la nivelul inspectoratelor, acesta este, în fond, rolul unei dezbateri publice, a explicat ministrul Educației.

Planurile cadru pentru liceu au fost puse în dezbatere de Ministerul Educației Naționale (MEN) și Institutul de Științe ale Educației (ISE), pe 29 decembrie. Sunt trei variante privind planurile-cadru pentru învățământul liceal, filiera teoretica. A treia varianta oferă o mai mare libertate școlii, trunchiul comun fiind de 61%, iar curriculumul la decizia școlii fiind de 39%. Nu este nimic la alegerea elevului, iar schimbările majore pe care le-ar propune cea mai curajoasă dintre cele trei variante sunt eliminarea unei ore de Fizica, eliminarea Limbii moderne 2 la profilul real, la clasele a XI-a si a XII-a, introducerea în Trunchiul comun a unei ore de Educația vizuala, la clasele a IX-a si a X-a, respectiv Educație artistică la clasele a XI-a si a XII-a, suplimentarea numărului de ore de Educație fizică, precum și introducerea orelor de Consiliere.

Cu privire la buget, ministrul Educației a declarat luni că sunt semnale că în anumite unități școlare,  foarte puține, nu s-au folosit toți banii alocați prin bugetul anului 2017 și trebuie să fim atenți cum le gestionăm în anul 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă