Ministrul Economiei din Germania exclude extinderea duratei de funcționare a centralelor nucleare, pentru a economisi gaze

Ministrul german al Economiei şi Climei Robert Habeck
Ministrul german al Economiei şi Climei Robert Habeck
22 august 2022, 09:44

Economiile nu ar fi suficiente pentru ca dezbaterea privind renunţarea la energie nucleară să merite să fie redeschisă, ţinând cont de consensul în această problemă, a declarat Habeck, într-o discuţie cu cetăţenii.

Ultimele 3 centrale nucleare care mai funcţionează în Germania sunt programate să fie închise până la finele acestui an, după ce fostul cancelar Angela Merkel a promis că va renunţa la energia nucleară ca urmare a accidentului de la centrala nucleară Fukushima, din 2011. Aceste trei centrale nucleare au furnizat 6% din producţia de electricitate a Germaniei în primul trimestru din 2022.

„Ar fi o decizie greşită ţinând cont de cât de puţin s-ar economisi”, a explicat ministrul Economiei.

Totuşi, acesta s-a declarat deschis la extinderea duratei de funcţionare a centralei nucleare din Bavaria, dacă testele de stres arată că aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea şi aprovizionarea reţelei de electricitate în iarnă. Rezultatele testelor urmează să fie date publicităţii în următoarele săptămâni.

Landul din sudul ţării, un important hub de producţie, este dependent de centralele electrice cu funcţionare pe gaze, şi are câteva centrale pe bază de cărbuni şi capacităţi eoliene scăzute.

În prima evaluare, realizată în luna martie, specialiştii din Ministerele Mediului şi Economiei nu au recomandat prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, citând obstacolele legale, dar şi problemele legate de autorizaţii şi asigurări, necesitatea unor teste de siguranţă extinse şi posibil costisitoare, precum şi lipsa de combustibil nuclear necesar pentru ca aceste centrale să poată funcţiona în continuare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite