Ministrul Economiei, pentru Bloomberg: Producția industrială trebuie regândită

România trebuie să își regândească producția industrială, urmând să se concentreze pe energie, petrochimie și apărare, a declarat pentru "Bloomberg" Virgil Popescu, ministrul Economiei. Potrivit lui, România se pregătește să redeschidă după blocare, dar economia nu va mai fi niciodată aceeași.

24 Aprilie 2020, 12:25 (actualizat 24 Aprilie 2020, 12:31) Știrile TVR |
Ministrul Economiei, Virgil Popescu / FOTO: Autor: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Agenția notează că, după ce a suferit mai mult decât oriunde în Europa de Est de COVID-19, România intenționează să stimuleze producția locală pentru securitatea aprovizionării cu alimente, gaze naturale și echipamente medicale.

"Este clar că trebuie să ne regândim producția industrială", a declarat Virgil Popescu joi, într-un interviu. "Ne vom concentra pe sectoarele promițătoare chiar înainte de criză: energie, petrochimie și apărare", a subliniat el.

Pandemia forțează guvernele și companiile din estul Europei să își regândească accesul imediat la produse esențiale, cum ar fi produsele alimentare și medicamentele. Nevoia de stocuri mai mari și de lanțuri de aprovizionare mai solide alimentează o dezbatere între economiști și factorii de decizie cu privire la dezavantajele globalizării.

România a alocat până în prezent 15 miliarde de lei (3,4 miliarde de dolari) pentru companiile mici și mijlocii. Unele companii, printre care și Renault, și-au reluat operațiunile înainte ca primele măsuri de deblocare să fie adoptate.

"Aproximativ o treime din economia noastră a fost lovită când industria auto și ospitalitatea au încetat să funcționeze", a subliniat Virgil Popescu. "Acum, unele repornesc și contracția economică a fost diminuată", a adăugat el.

Popescu nu crede că OMV va opri proiectul Neptun, în valoare de miliarde de dolari, din Marea Neagră. Compania Romgaz vrea să participe la această dezvoltare, întrucât Exxon Mobil își vinde participația de 50%, a subliniat el.

"Nu putem spune că, dacă acest proiect nu începe anul acesta sau anul viitor, nu va fi realizat deloc", a declarat Popescu. "Acest proiect va fi finalizat", a asigurat ministrul.

Deprecierile prețurilor activelor stârnesc temeri că unele companii-cheie ar putea fi vizate pentru preluare. Din acest motiv, România și-ar putea schimba planurile de vânzare a unei participații minoritare în Hidroelectrica în septembrie.

Popescu spune că piața poate conduce spre orice decizie.

Starea de urgență din România a suspendat deja fuziunile și achizițiile din sectorul energetic, în condițiile în care compania cehă CEZ vrea să renunțe la activele locale.

"Nu cred că este înțelept pentru o parte sau alta să ia în calcul tranzacțiile, pentru că prețurile sunt denaturate", a declarat Virgil Popescu. "Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să ne asigurăm că nu vom fi luați prin surprindere", a conchis el.

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI