Ministrul Economiei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru Știrile TVR: Un consorțiu euroatlantic pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Decizia de investiție, în prima parte a anului viitor

SUA s-au angajat să contribuie la construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala de la Cernavodă și la retehnologizarea unității 1. Va fi un consorțiu euroatlantic. La Washington a fost parafat acordul între guvernele român și american și un Memorandum prin care se asigură finanțarea de miliarde de dolari. Pe de altă parte, ambasadorul SUA în România s-a referit și la o autostradă care să lege Constanța de orașul polonez Gdansk. Loara Ștefănescu a discutat cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre aceste proiecte de anvergură.

10 Octombrie 2020, 21:11 Știrile TVR |
Investiție americană masivă la Cernavodă, consorțiu euroatlantic
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acordul semnat la Washington prevede colaborarea dintre România și SUA în domeniul nuclear civil și întărește latura economică a Parteneriatului strategic.

Este și o mutare pe tabla de șah geopolitică. Două noi reactoare vor fi construite cu sprijin american, iar unitatea 1 va fi modernizată.

Proiectul Cernavodă implică un consorțiu euroatlantic.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a detaliat ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU TVR câteva elemente ale acordului.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Din punct de vedere tehnic, practic în momentul de față Nuclearelectrica va trebui să definitiveze consorţiul și am spus că va fi un consorțiu româno-american-canadian și francez, până la sfârşitul anului. Practic, decizia de investiţie va fi în prima parte a anului viitor. Aşa cum a spus şi premierul Orban și cum susțin și eu, termenul pentru reactoarele 3 și 4 este 2030.

Partea americană s-a angajat să găsească finanțare folosind Banca de Import Export a SUA și fondul investițional, declară ministrul român al Economiei.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Memorandum prin care SUA prin această Bancă de Export-Import a lor acordă cel mai mare pachet de finanţare de până acum unui stat, de 7 miliarde de dolari, pentru investiţii în proiecte din domeniul energiei nucleare, gaze naturale şi infrastructură".

Pe de altă parte, tot de la Washington, ambasadorul american în România a lansat informația privind construirea unei autostrăzi și a unei linii de cale ferată care să lege Constanța de Gdansk.

Loara Ștefănescu l-a întrebat pe ministrul Economiei ce știe despre această inițiativă.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Am discutat cu ambasadorul SUA, care este în Statele Unite. Mi-a zis că este un proiect pe care vrea să-l dezvolte. L-am rugat ca în acest proiect să intre inclusiv refacerea infrastructurii portuare din portul Constanţa".

Ministrul Economiei consideră că proiectele de anvergură cu partea americană nu vor fi afectate de mișcările pe scena politică, având în vedere alegerile care vor avea loc în ambele țări.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI