Ministrul Economiei, Florin Spătaru, la TVR Info: Nu am nicio îndoială că producătorii de energie vor plăti această taxă de solidaritate în România

Ministrul Economiei Florin Spătaru la TVR Info
Ministrul Economiei Florin Spătaru la TVR Info
13 ianuarie 2023, 20:58

Este o declarație făcută pe baza unor rezultate preliminare. Haideți să ajungem în situația în care acele rezultate sunt finale și după aceea să vedem dacă OMV va plăti sau nu va plăti. Din punctul meu de vedere, orice mare producător de energie care, știm bine, are profituri în 2022 mai mari decât în ceilalți ani are o responsabilitate în a plăti această taxă de solidaritate, a spus ministrul Florin Spătaru, referitor la declarația OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate.

Florin Spătaru, ministrul Economiei a detaliat: „Producătorul de energie are o responsabilitate în a plăti această taxă de solidaritate. Ea se va regăsi, după cum știți, în sprijin pentru persoanele vulnerabile, dar se va regăsi și în sprijin pentru industrie. Aici am atras atenția, că profitabilitatea mare a companiilor producătoare de energie nu trebuie să echivaleze cu pierderea competitivității celorlalți mari jucători industriali. Sunt sigur că cei doi inițiatori ai actului normativ vor analiza și nu am nicio îndoială că producătorii de energie vor plăti această taxă de solidaritate în România”.

Cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate pe supraprofit, impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Reprezentanții companiei spun că nu se încadrează în condițiile stabilite prin lege.

Nu mă pot pronunța. Din punctul meu de vedere nu există o astfel de legătură. Dar ce pot să vă spun este că această taxă de solidaritate a fost agreată de toate statele europene și va fi plătită de producătorii de energie pentru statele europene, a mai explicat ministrul Economiei, întrebat dacă există vreo legătură cu faptul că România nu a fost primită în spațiul Schengen.

„La nivel european a fost adoptat un regulament prin care companiile producătoare de energie să dea această taxă de solidaritate. Acest regulament este implementat și în legislația românească. La sfârșitul anului trecut, am adoptat un act normativ prin care am implementat acest regulament. Taxa de solidaritate e, aș spune, o responsabilitate a acelor producători din domeniul energiei pentru că profiturile pe care le-au obținut în 2022 sunt substanțial mai mari decât profiturile pe care le obțineau în anii anteriori. Sunt sigur că producătorii de energie din România vor plăti această taxă de solidaritate. Iar dacă anumite aspecte tehnice evaluate preliminar de o companie sau alta sunt neclare, cu siguranță le vom clarifica în perioada următoare. La nivel european, toți acești producători de energie plătesc această taxă de solidaritate și România, bineînțeles va colecta această taxă de solidaritate de la acești producători”, a mai precizat Florin Spătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite