Ministrul de Interne Lucian Bode: În decembrie am putea avea loc o decizie favorabilă a UE în privința aderării la spațiul Schengen. Proiectul brățărilor electronice va fi demarat de la 1 octombrie în 3 județe și Capitală

25 septembrie 2022, 11:27

Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska despre acțiunile comune ale polițiștilor din România și Spania în legătură cu combaterea traficului de persoane și de droguri, înfracțiuni în care sunt implicați români. În Spania au fost destructurate rețele de trafic de autoturisme second hand și de furturi din bancomate cu membri de naționalitate română.

România este o țară sursă a traficului de persoane, dar nu există trafic de persoane fără țară de destinație, în consecință trebuie partajate obligațiile, a spus ministrul Bode.

O altă temă discutată de cei doi oficiali a fost dubla cetățenie. Spania nu permite dubla cetățenie, ceea ce face ca mii de români stabiliți în peninsula iberică să renunțe la cetățenia română în favoarea celei spaniole.

Lucian Bode: Ministrul de Interne spaniol a promis că va face demersuri către ministerele de resort, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției, pentru a aduce pe agenda discuțiilor noastre bilaterale acest subiect. E posibil să îl avem în discuție cât de curând.

De la 1 octombrie 2022, proiectul de pilot în privința monitorizării brățărilor electronice va fi implementat în 3 județe din România: Iași, Mureș , Vrancea, precum și în municipiul București, a precizat Lucian Bode. În primă fază vor fi folosite 964 de kituri din cele 15.000 pe care le ministerul le va achiziționa în total.

Lucian Bode: În 2023, urmează alte 19 județe, iar până în 2025, sistemul va fi implementat la nivel național. Va trebui să angajăm polițiști suplimentari care să poată fi rapid dirijați către zonele de potențial risc, unde sunt semnalate încălcari ale ordinelor de protecție.

În decembrie, am putea avea loc o decizie favorabilă având în vedere că președinția cehă a UE a declarat că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat ministrul Lucian Bode.

Decizia Spaniei este de a ne susține la aderarea la spațiul Schengen, a precizat oficialul român. Cred că vocea Spaniei va fi auzită și de alte state membre. Contăm pe sprijinul tuturor partenerilor europeni pentru atingerea acestui obiectiv. România îndeplinește toate condițiile din 2011, a adăugat ministrul.

Lucian Bode: România gestionează 2070 de kilometri de frontieră ai Uniunii Europene și conflictul din Ucraina a arătat încă o dată că România este un partener de nădejde al Uniunii Europene, e un factor de stabilitate, de asigurare  a securității frontierelor UE (…) La începutul lunii octombrie, în România și Bulgaria va avea loc o vizită de evaluare voluntară a experților din statele membre. În urma vizitei, va exista un set de concluzii. La consiliul JAI din 14 octombrie, de la Luxemburg, vom putea avea o primă imagine a finalității acestui demers. Ne dorim să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le-a asumat și le realizează și drepturile de care, din păcate, nu beneficiază.

România și Spania își doresc să realizeze până la sfârșitul anului o ședință comună a guvernelor celor două țări.

Lucian Bode este primul ministru român de Interne care vizitează Spania în ultimii 15 ani.  Românii reprezintă cea mai mare comunitate străină din Spania, totalizând peste un milion de rezidenţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite