Ministrul de Interne, la TVR Info: La nivel diplomatic vor continua discuțiile astfel încât aderarea la Schengen să se realizeze în 2023. România este pregătită încă din 2011, dar decizia este una politică

3 mai 2023, 22:16

România este pe deplin pregătită pentru a adera la spațiul Schengen – și nu de acum, ci din 2011. Cu toate acestea, din 2011 și până în 2021 s-au găsit tot felul de explicații și motive pentru ca România să nu fie primită în spațiul Schengen. Motive care nu aveau legătură cu acquis-ul Schengen„, spune Bode.

Oficialul este însă optimist că vor continua discuțiile la nivel diplomatic, iar aderarea va avea totuși loc în 2o23.

Este posibil să se întâmple, ținând cont de dorința Spaniei care va prelua președinția Consiliului UE. A spus la Viena că pe agenda de priorități a viitoarei președinții spaniole va fi și întregirea spațiului Schengen cu România și Bulgaria„, a declarat ministrul de Interne la Tema Zilei.

Lucian Bode a mai arătat că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat la București că România a făcut progrese foarte importante și a remarcat progresul polițiștilor români.

Ministrul de Interne susține că decizia de aderare este una politică: „Cred că, odată ce s-a  lămurit ce mai trebuia să se lămurească, vorbim strict de o decizie politică. De altfel, si decizia din decembrie a avut o motivație politică internă.”

CITIȚI ȘI:

Bode: Speranța României de a adera la spațiul Schengen se leagă de președinția Spaniei

EXCLUSIV Lucian Bode: Ministrul Karner spunea în final că am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună. Asta pentru mine arată a deblocare a procesului de aderare la Schengen


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite