Ministrul de Interne Carmen Dan: Informaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor nu sunt reale

7 februarie 2018, 16:28

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că sporul de 40% acordat polițiștilor care asigurau permanența îi „motiva” mai mult „sa stea acasă decât să vină la serviciu”. Afirmații conform cărora polițiștii nu vor mai lucra după ora 16,00 „riscă sa genereze o panică nejustificată în rândul populației.

Carmen Dan a declarat că s-a acordat conducerii Poliției un termen de maxim 2 săptămâni pentru prezentarea organizării programului de lucru pentru asigurarea continuității.

Sporul de 40% era unul temporar, fiind introdus ca un amendament în Parlament și a expirat la finalul lunii decembrie, iar interpretarea disparției sale „ca fiind o tăiere a salariilor cauzată de legea salarizării e de fapt o manipulare” a mai declarat ministrul Carmen Dan.

Aceasta a argumentat ca „sporul de 40% nu a fost taiat” ci „nu mai exista baza legala” pentru acordarea sa, in conditiile a fost vorba de o „masura temporara pana la 31 decembrie 2017”.

Ministrul a prezentat și detalii legate de schema de personal și salariile din Ministerul de Interne.

Astfel, dintr-un total de 151.000 de funcții, sunt ocupate 127.000. Dintre cele 80.000 de posturi pentru funcționari publici cu statut special, polițisti și polițiști de frontieră – sunt ocupate 68.000.

În 2017, spune ministru, cel mai mic salariu, cel al unui agent debutant, a crescut cu 29,3%. Astfel, dacă în decembrie un agent debutant avea un salariu net de 1.373 lei, acum el are 1.776 lei.

La acest salariu se adaugă, în medie, 990 lei normă de hrană, 250 lei norma de echipament și, după caz, alte sporuri în funcție de condiții de muncă.

Venitul poate ajunge la 5.000 de lei pentru polițiștii cu vechime peste 25 de ani ți funcții cu indemnizație de comandă, precum șefii de post.

În plus, din februarie 2018 se introduc sau se majorează o serie de sporuri precum cel de risc și suprasolicitare neuropsihică (structuri speciale, toți criminaliștii, pirotehnic, cercetare la fața locului cu utilizarea câinilor de serviciu”, spor de pază și escortare.

„Toate aceste creșteri au intrat in vigoare luna aceasta și se vor regăsi în salariile din martie”, a subliniat Carmen Dan, care a adăugat că există doar „situații punctuale când vorbim de o micșorare a drepturilor salariale” pentru politiști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite