Ministrul de Interne al Letoniei demisionează după ce poliția nu a putut împiedica o manifestație pro-sovietică

Marija Golubeva a demisionat astăzi din funcţia de ministru de Interne al Letoniei, la presiunea coaliţiei guvernamentale, care a criticat poliţia pentru reacţia insuficientă la o manifestaţie pro-sovietică, informează agenția Reuters.

16 Mai 2022, 19:54 (actualizat 16 Mai 2022, 19:57) Știrile TVR |
Marija Golubeva, fost ministru de Interne Letonia / FOTO: https://twitter.com/MGolubeva_LV

Rusofonii din Letonia au comemorat luna aceasta victoria Uniunii Sovietice în cel de Al Doilea Război Mondial, iar forţele de ordine nu au reuşit să împiedice manifestaţia.

Ca şi Estonia şi Lituania, Letonia consideră că Moscova a folosit victoria împotriva Germaniei naziste pentru a încorpora republicile baltice în URSS.

În 10 mai, poliţia letonă a făcut uz de forţă pentru a dispersa câteva sute de demonstranţi, majoritatea rusofoni, care se adunaseră la un obelisc din Riga. Aceştia au încălcat o lege recentă, care interzice adunările la monumente în cinstea victoriei sovietice.

Una din formaţiunile politice guvernamentale a ameninţat că se retrage din coaliţie, ca protest faţă de decizia poliţiei de a permite adunări în general paşnice în capitală în 9 mai, când Rusia rememora victoria în Al Doilea Război Mondial.

Golubeva a declarat presei că nu mai are sprijinul premierului. Ea s-a întrebat retoric: "Ce spune asta despre rezistenţa letonă, dacă o adunare nesemnificativă de câteva sute de oameni care au stat câteva ore poate clătina guvernul?".

Premierul Krisjanis Karins, care nu a comentat demisia, afirmase anterior că adunările din 9 şi 10 mai au dovedit lipsă de respect faţă de statalitatea Letoniei şi faţă de victimele invaziei ruse în Ucraina, a transmis agenţia de presă Baltic News Service (BNS), preluată de Reuters.

În 31 martie, Parlamentul leton a interzis evenimentele publice în memoria războiului la mai puţin de 200 de metri de monumentele sovietice.

De obicei, la obeliscul din Riga se adunau în 9 mai zeci de mii de rusofoni. De data aceasta, câteva mii au trecut prin locul respectiv şi au depus flori, în ciuda unei prezenţe masive a poliţiei. Unii au revenit şi a doua zi pentru a aduce alte flori, după ce o înregistrare video care a circulat online a arătat cum angajaţii primăriei le-au cărat la gunoi, cu tractorul, pe cele din ajun.

Conform datelor oficiale, Letonia are o populaţie de 1,9 milioane, din care 24,5% etnici ruşi. Proporţia acestora este mai ridicată în capitală - circa 36%.

Unii din manifestanţii din 10 mai purtau simboluri ruseşti în favoarea războiului, cum ar fi litera Z, iar potrivit portalului de ştiri Delfi, din vehicule parcate în apropiere au răsunat înainte de intervenţia poliţiei cântece militare ruseşti. Simbolurile respective sunt interzise în Letonia, reaminteşte Reuters.

Consiliul municipal din Riga a votat vineri pentru îndepărtarea obeliscului - o decizie susţinută şi de Parlament, şi de prim-ministru - fără însă a stabili o dată pentru operaţiunea respectivă.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI