Ministrul de Interne a anunțat Ordonanța Militară 10: vârstnicii pot ieși în intervalele 07.00 - 11.00 și 19.00 - 22.00. TEXTUL ORDONANȚEI, publicat în Monitorul Oficial

Autorităţile relaxează restricțiile de circulație în cazul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. Astfel, acestea vor avea la dispoziţie 7 ore pe zi să meargă la cumpărături, să-şi rezolve treburi urgente sau să facă mișcare. Măsura anunţată de preşedintele Klaus Iohannis și detaliată de ministrul de Interne, Marcel Vela, se regăseşte în Ordonanţa Militară nr. 10. Până la anunțarea altor măsuri, rămân obligatorii declarațiile pe proprie răspundere pentru fiecare ieșire din casă. Documentul a fost publicat luni seară în Monitorul Oficial. StirileTVR.ro vă prezintă integral textul noii ordonanțe.

27 Aprilie 2020, 17:16 (actualizat 27 Aprilie 2020, 22:07) Știrile TVR |
Mai mult timp pentru vârstnici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Ordonanța Militară nr. 10

Art.1 - (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și

(5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 - (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 - (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin.(1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 - La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea:

a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;

b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;

c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.7 - (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Principalele puncte din declarația ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela:

 • comportamentul dvs. de până acum a fost și este unul responsabil
 • am luat la cunoștință despre ceea ce vă neliniștește
 • MAI vă este partener, luptă alături și pentru dvs. împotriva noului coronavirus
 • am luat următoarele decizii transpuse în Ordonanța Militară 10
 • persoanele cu vârsta de 65 de ani - circulația este permisă în afara locuinței sau a gospodăriei în următoarele situații - indiferent de intervalul orar, pot circula pentru deplasare in interes profesional, pot să se deplaseze în situația în care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice, dializă
 • pot face deplasări pentru activități agricole sau se pot deplasa producătorii agricoli pentru comercializarea produselor agroalimentare
 • am prevăzut că persoanele care au implinit 65 de ani pot circula de la 07.00 la 11.00 și de la 19.00 la 22.00 - pentru bunuri, din motive justificate precum îngrijirea, însoțirea unui minor, în cazul decesului unui membru de familie, legate de activitate fizică individuală a persoanelor, cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice
 • pentru verificarea motivelor se aplică dispozițiile Ordonanței Militare nr. 3 și ale prevederilor cu privire la prevenirea răspândirii COVID-19
 • măsurile se aplică de la publicarea Ordonanței Militare nr. 10 în Monitorul Oficial
 • operatorii economici care comercializează alimente și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanța militară își vor organiza programul pentru a facilita și a asigura accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale
 • măsura se aplică începând cu data publicării Ordonanței Militare în Monitorul Oficial
 • privind suspendarea unor zboruri - perioadele care au expirat sau vor expira imediat la începutul lunii mai - va trebui prelungită măsura către Spania pentru toate aeroporturile, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 28 aprilie
 • se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, UK, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai
 • pentru 12 zile, din 3 mai, se continuă suspendarea zborurilor spre și dinspre Italia
 • și pentru zborurile din Franța și Germania este valabilă aceeași suspendare din 5 mai până în 14 mai
 • se vor desfășura zboruri pentru transporturi de marfă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, tehnice, tehnice necomerciale
 • pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor prin introducerea în cutia poștală sau prin afișarea la adresa destinatarilor, cu o singură excepție - actele juridice

 • relaxarea va fi graduală, iar după 15 mai trebuie să fim cu atât mai responsabili privind respectarea regulilor
 • vă asigur că MAI și toate structurile partenere nu se vor relaxa în această perioadă
 • sunt sigur că veți da dovadă în continuare de responsabilitate, implicare, solidaritate și patriotism.

"Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval", a anunțat luni după-amiază președintele Klaus Iohannis, după ședința privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus.

Șeful statului a anunțat că persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție nu unul, ci două intervale zilnice, fiecare cu mai mult de două ore, cât este intervalul maxim în prezent.

"Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului", a declarat Klaus Iohannis.

Vă reamintim că, în prezent, în baza Ordonanței Militare Nr. 3, Art.2, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 - 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI