Ministrul de Interne a anunțat la Caracal demiterea șefului Poliției Române. Chestorul Ioan Buda: „Am luat act de demiterea mea”

Chestorul Ioan Buda
Chestorul Ioan Buda
26 iulie 2019, 21:52

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat vineri seară că l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Ioan Buda.

Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor „măsuri drastice” în acest caz.

„Am propus demiterea şefului Poliţiei Române, care este lângă mine, a prefectului judeţului, care trebuia să colaboreze cu inspectoratul de aici. (…) Trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că nu pot eu să mă bag în ancheta procurorului. Ancheta este o anchetă complexă, şi atunci (…) eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a declarat Moga la Caracal, citat de Agerpres.

Am luat act de demiterea mea, am fost înştiinţat şi mi s-au raportat cronologic evenimentele care s-au întâmplat aici. Ştiu despre ce este vorba, cunosc tot ce s-a întâmplat în acest caz, în continuare totul va fi coordonat de domnul Dragnea Florin„, a declarat Ioan Buda, citat de News.ro.

Buda susţine că poliţiştii nu puteau interveni înainte de ora 06.00, pentru că aşa a autorizat procurorul de caz. Potrivit lui, poliţiştii au întrebat punctual dacă pot interveni fără autorizaţie, dar li s-a spus că nu de către procuror.

Îmi pare rău că a pierit această fetiţă„, a spus Buda, întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze.

De asemenea, întrebat ce a spus adolescenta când a sunat la 112, Buda a spus: „‘Vine, vine’ şi apoi s-a întrerupt„.

„În momentul în care în subordine au existat astfel de deficiențe, ezitări, astfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că șeful Poliției trebuia să ia măsuri. Nu trebuie întodeauna să căutăm pe cel care are cel mai mic grad. De la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să-și asume acest lucru, iar când astfel de tragedii au loc trebuie să luăm măsurile care se impun. Atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acționăm cu fermitate pentru ca pe urmă să nu ne mai întâlnim cu astfel de cazuri. Toți trebuie să acționăm cu fermitate atât din punctul de vedere al atribuțiilor care intră în subordinea Guvernului, dar și din punct de vedere al președintelui României, unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acționat STS și procurorul general”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seara, la Antena 3, citată de Mediafax.

Întrebată despre un posibil înlocuitor al șefului Poliției Române, Dăncilă a afirmat: „Nu ne-am gândit la o persoană (care să-l înlocuiască-n.red.). Nimeni nu este de neînlocuit. Cineva mult mai implicat și care să dea dovadă de mai multă acțiune pentru a nu mai avea astfel de situații”.

Șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a anunțat vineri că l-a destituit din funcție pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Nicolae Eugen Alexe, care era împuternicit pe această poziție, în urma neregulilor din cazul fetei ucise în Caracal.

Șeful Poliției Române a aunțat că polițiștii de la Caracal au așteptat ordinul procurorului, care era șeful misiunii respective, însă a recunoscut că agenții puteau interveni în orice moment, odată ce știau locația.

Chestorul Ioan Buda a fost numit la conducerea IGPR pe 22 decembrie 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite