Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunță că va fi înființată Poliția Animalelor

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a pus în transparență proiectul privind ordonanța ce înființează Poliția Animalelor, transmite Mediafax. Potrivit proiectului, polițistul poate intra, fără acceptul proprietarului sau reprezentantului legal, într-o locuință sau într-o firmă, dacă un animal e în pericol.

25 August 2020, 17:54 (actualizat 25 August 2020, 18:08) |
Poliția pentru Protecția Animalelor / FOTO: Arhivă

Vela a anunțat că actul normativ pus în transparență decizională a fost scris după discuții cu specialiștii din Ministerul Afacerilor Interne și din alte instituții, precum și cu reprezentanții asociațiilor iubitorilor de animale.

„Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. De asemenea, în proiectul de ordonanță instituim obligația Consiliul Județene și a Consiliului General al municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități. Vreau să precizez că animalele pot fi date în custodie temporară unor organizații neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopție”, a declarat ministrul de Interne.

Ordinul de plasare în adăpost poate fi contestat de către deținătorul animalului în condițiile legii contenciosului administrativ, potrivit proiectului.

De asemenea, Marcel Vela a mai spus că în proiectul de ordonanță de urgență se arată faptul că se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau în reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor Indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.

O altă noutatea este aceea că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

Totodată, prin acest proiect se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcției de polițist din structura poliției cu personal specializat în medicina veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare sau din sursă externă.

„Având în vedere toate aceste noutăți introduse de actul normativ am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura activități de informare a populației”, a mai spus Vela.

Acesta a amintit și că în primele zile ale mandatului de ministru a intrat în vigoare legea referitoare la adopție a animalelor de serviciu pe care a promovat-o în Parlament în calitate de senator, iar în prezent, pe site-ul www.adopțiianimaledeserviciu.mai.gov.ro mai multe persoane au anunțat că adoptă un câine sau un cal care au desfășurat activitatea în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI