Ministrul de Interne: Eu nu am primit informări de la SRI despre intenţii de provocare. Au primit SMS un secretar de stat şi şeful IGPR

2 februarie 2017, 12:49

Cu privire la incidentele din Piaţa Victoriei de miercuri seară şi la acuzele apărute cu privire la modul în care a acţionat MAI, Carmen Dan a spus că nu a primit informări legate de provocare.

Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogdan Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, activişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Informaţiile transmise erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua la care participau suporteri ai celor două echipe. Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 februarie 2017 , la orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei. Nu au fost informaţii inedite venite din partea SRI. Era de notorietate faptul că între orelor 18.45 şi 20.00, la Clubul Sportiv Dinamo, situat la situat la aproximativ 1,5 kilometri de Piaţa Victoriei, se desfăşura meciul de handbal între echipele Dinamo şi Steaua. La eveniment au participat 1.500 de spectatori. După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat şi unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piaţa Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul şi stoparea apariţiei lor la proteste”, a mai spus Carmen Dan.

Serviciul Român de Informații precizează că a informat din timp Ministerul Afacerilor Interne cu privire la intenția unor persoane de a deturna protestul de miercuri, sesizând pericolul unor elemente extremiste.

Ministrul de Interne a mai spus că sunt formatori de opinie sau membri ai unor formaţiuni politice care au promovat protestele pe reţelele de socializare şi i-a dat exemplu pe:  Mircea Marian, Ovidiu Vanghelie, Robert Turcescu, Emilia Șercan, Lucian Mândruţă, Nicuşor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe. Ne-am confruntat cu situații în care numerele de telefon ale miniştrilor au fost postate pe rețelele de socializare, ceea ce a accentuat şi mai mult presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Şi eu am avut telefonul blocat, a spus Carmen Dan.

„Fapul ca ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat o listă neagră a persoanelor care instigă populaţia la proteste reprezintă un atac grav la adresa libertăţii de exprimare. PMP cere demisia imediată a ministrului de Interne”, a declarat Eugen Tomac, deputat PMP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite