Rectificare bugetară pozitivă, prezentată stângaci. Agricultura și Internele primesc bani, Transporturile și Comunicațiile pierd

8 septembrie 2017, 15:18

Ministrul Finanțelor a anunțat cum se împart banii la rectificarea bugetară. Printre ministerele care câștigă sunt Agricultura și Internele. De la Comunicații și Transporturi se taie fonduri. Analiștii interpretează cifrele ca pe o creștere a cheltuielilor cu salariile și sacrificarea investițiilor. Sunt capitole pe care ministrul a refuzat să le lămurească și le-a recomandat jurnaliștilor să consulte site-ul instituției.

După săptamâni de controverse pe tema veniturilor şI cheltuielilor la bugetul de stat, ministrul Finanţelor a venit cu un mesaj clar: avem rectificare bugetară pozitivă.

Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Finanţele, ministerul Justiţiei şi SRI primesc mai mulţi bani la rectificarea bugetară. Însă mare parte din banii daţi în plus Serviciului Român de Informaţii se vor duce către salarii şi pensii militare de stat.

Ministerul Comunicaţiilor, Transporturile şi Ministerul Dezvoltării pierd cei mai mulți bani.

Iar la capitolul minusuri putem trece și investițiile, spun analiștii.

Însă atunci când a fost luat la întrebări de jurnalişti despre creşterea de cheltuieli şi minusul la încasările la buget, ministrul Finanţelor a fost ezitant.

Ministrul de Finanțe a prezentat principalele cifre ale rectificării bugetare

Ministrul de Finanțe Ionuț Mișa:

– Rectificarea a fost făcută în urma analizei bugetare pe primele luni ale anului și având în vedere toate actele elaborate până acum.

– Estimarea bugetară a avut în vedere un deficit de 2,96% din PIB.

Conform cadrului legal rectificarea se poate face până la 30 noiembrie.

– În primul semestru al acestui an, PIB-ul a înregistrat o creștere de 5,8 la sută, peste estimări. Consumul nu a fost principalul element a creșterii economice.

Rezultatele economice argumentează  posibilitatea realizării unei creșteri economice de 5,6%, față de cea de 5,2 cât se preconiza la începutul anului de 5,2%.

– Având în vedere un PIB de 837,1 miliarde lei față de 815,2 miliarde lei cât s-a estimat la începutul anului se propune:

– Ministerul Agriculturii primește în  plus 1,5 miliarde lei. Au fost alocate suplimentar 1,7 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafața de hectar.

– MAI primește 1,16 miliarde de lei pentru asigurarea mentenanței în vederea menținerii în stare operațională a a aeronavelor achiziționate, a echipamentelor și pentru asigurarea drepturilor salariale și pensii militare de stat.

– Ministerul Sănătății – 207 milioane lei  – pentru drepturi salariale

– Ministerul Muncii – 95,9 milioane lei – pentru plata drepturilor de asistență socială, pensii și ajutoare, creștere copil, pentru persoanele persecutate pe criterii etnice.

– Ministerul de Finanțe -primește 426,6 milioane de lei – pentru plata drepturilor salariale precum și plata despăgubirilor acordate în baza legilor de restituire proprietăților

– Ministerul Justiției – plus 357,4 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale, pentru plata hotărârilor judecătorești, având ca obiect acordarea de daune și interese moratorii sub forma dobânzi ilegale.

– SRI – plus 298,9 milioane lei, în principal pentru plata drepturilor salariale și a pensiilor militare de stat

– Ministerul mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat – plus  247,9 milioane pentru finanțarea programelor de sprijinire a IMM-urilor

– Ministerul Public – plus 203,5 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale

SGG – 181,9 milioane lei, pentru plata salariilor personalului clerical aparținând cultelor religioase.

Diminuări ale bugetelor au fost la: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul administrației publice al fondurilor europene, Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

fonduri suplimentare la bugetele autorităților locale au fost alocate suplimentar 697,2 milioane de lei:

– pentru salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane,
–  pentru centre persoane cu handicap – 89,2 mil lei
– însoțitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei,
–  61, 1 milioane lei – pentru Programul cornul și laptele,
– Direcțiile de asistență socială – 78 de milioane lei.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă