Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, în vizită în Algeria, țară care asigură 11% din gazul consumat în Europa

Serghei Lavrov și omologul său algerian Ramtane Lamamra
Serghei Lavrov și omologul său algerian Ramtane Lamamra
10 mai 2022, 17:15

Lavrov a discutat cu omologul său algerian, Ramtane Lamamra, şi a fost primit de preşedintele Abdelmadjid Tebboune, a informat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

„Am susţinut iniţiativa prietenilor noştri algerieni vizând elaborarea unui nou document strategic interstatal ce va fi reflectarea noii calităţi a parteneriatului bilateral”, a declarat Lavrov în întrevederea cu omologul algerian.

„Dialogul nostru politic se dezvoltă în mod activ, la fel ca şi cooperarea economică, militară şi tehnică şi legăturile umanitare şi culturale”, a adăugat el.

Înaintea întâlnirii, Lavrov a depus o coroană de flori la sanctuarul din Alger, în memoria martirilor Războiului de eliberare naţională, a transmis agenţia oficială algeriană APS.

Vizita de marţi, prima a lui Lavrov în Algeria începând din ianuarie 2019, coincide cu împlinirea a 60 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

La 18 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o discuţie telefonică cu omologul algerian Abdelmadjid Tebboune, în care au fost abordate cu precădere „coordonarea în cadrul OPEC+, precum şi situaţia din Ucraina”, a relatat agenţia oficială rusă TASS.

OPEC+ reuneşte membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită, şi alte 10 ţări exportatoare nemembre ale OPEC, conduse de Rusia.

Algeria, exportator major de gaz, asigură circa 11% din gazul consumat în Europa, în timp ce Rusia furnizează alte 47 procente.

Mai multe ţări care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul din Rusia după ce aceasta a atacat Ucraina s-au îndreptat spre Algeria, aliată a Moscovei, dar care nu dispune decât de o capacitate foarte limitată de a-şi creşte exporturile.

Preocupată aparent să nu ostilizeze Moscova, Algeria repetă că aceste capacităţi suplimentare de export spre Europa sunt prea limitate pentru a înlocui gazul din Rusia.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite