Ministrul de Externe din Luxemburg a reiterat susţinerea solidă pentru aderarea României la spaţiul Schengen, anunță MAE român

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul din Luxemburg, Jean Asselborn, context în care cel din urmă a reiterat susţinerea solidă a Marelui Ducat pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

06 Februarie 2023, 15:25 (actualizat 06 Februarie 2023, 15:29) Știrile TVR |
Jean Asselborn

Mai mult, arată un comunicat al MAE, înaltul oficial a apreciat că România "este complet pregătită, îndeplinind toate criteriile necesare, iar aderarea sa va contribui de manieră pozitivă la consolidarea proiectului european, a securităţii Uniunii, precum şi a Pieţei Unice". El a dat asigurări că ţara noastră "poate conta pe deplin, în continuare, pe Luxemburg pentru a susţine obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen în dialogul cu ceilalţi parteneri europeni", precizează ministerul român.

Bogdan Aurescu i-a adus la cunoştinţă omologului său demersurile desfăşurate pe plan diplomatic de către România în vederea atingerii obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre.

Şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa sporită a consolidării cooperării bilaterale în noul context geopolitic generat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a reiterat mulţumirile pentru decizia Marelui Ducat de a desfăşura un contingent de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de Luptă al NATO din România, decizie care este în faza finală de aprobare. A fost, totodată, evocată disponibilitatea intensificării cooperării dintre forţele naţionale de poliţie.

Cei doi interlocutori au evaluat şi situaţia de securitate din Caucazul de Sud, în contextul desfăşurării misiunii civile UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan.

MAE aminteşte că până în prezent ministrul român a avut discuţii cu miniştri de Externe sau Afaceri Europene din 20 de state UE şi Schengen şi a primit mesaje din partea acestora, prin care a fost reconfirmat sprijinul activ privind aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie europeană.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI