Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate, în favoarea intereselor de securitate ale României

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat că una dintre deciziile cele mai importante care au fost luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid este cea referitoare la suplimentarea trupelor aliate pe teritoriul României.

30 Iunie 2022, 15:13 (actualizat 30 Iunie 2022, 15:23) Știrile TVR |

„Este una dintre deciziile cele mai importante pe care acest summit le-a luat şi care, evident, este în favoarea intereselor de securitate ale României, pentru că noi am urmărit în mod constant în ultima perioadă consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic, iar Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la Summitul din 24 martie, şi anume crearea acelor patru grupuri de luptă noi, inclusiv pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic”, a declarat ministrul român de Externe.

CITIȚI ȘI: Joe Biden a anunțat că SUA trimit o brigadă rotativă suplimentară de 5000 de militari în România. Iohannis: Suplimentarea va avea un rol benefic pentru România şi pentru întreaga regiune

Bogdan Aurescu a apreciat că există o abordare unitară pe întregul flanc și că noua concepţie privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic vizează şi alocarea de forţe precise, care vor întări prezenţa aliată pe teritoriul României, în cazul în care va fi necesar.

„În cazul în care există un atac din partea unui stat terţ, atunci forţele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval extrem de scurt, forţe care deja sunt alocate pentru ţara respectivă vor veni în sprijinul acestei activităţi de apărare de pe teritoriul respectiv", a arătat Aurescu, citat de Agerpres.

Ministrul român de Externe a mai spus că în documentele Summitului de la Madrid se află şi decizia de pre-poziţionare de echipamente şi de muniţie pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă.

„Este foarte important că avem o nouă concepţie, care transformă în mod fundamental postura de apărare şi descurajare pe Flancul estic şi o face o mai eficientă", a mai spus Aurescu.

Ministrul de Externe a apreciat că o realizare a României este faptul că în declaraţia Summitului NATO de la Madrid apare termenul de apărare înaintată (Forward Defence).

„Este prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui summit NATO", a arătat Aurescu.

CITIȚI ȘI:  Klaus Iohannis, la Summitul NATO: Am decis să consolidăm postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic. Pentru prima dată, Marea Neagră este menționată într-un Concept Strategic al NATO

Au fost trasate sarcini autorităţilor militare de a dezvolta în continuare concepţia Alianţei cu privire la apărarea în domeniul naval, iar definirea Mării Negre ca zonă de interes strategic pentru NATO va avea, cu siguranţă, mai arată el, impact în contextul de securitate din regiune.

„Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat un rol central în tot ceea ce înseamnă proiecţia strategică a Alianţei Nord-Atlantice în perioada celor zece ani de aici înainte, în care noul concept strategic va funcţiona", a mai spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, el a indicat că în conceptul strategic a fost introdusă la propunerea României şi menţiunea cu privire la Rusia ca ameninţare principală şi directă la adresa securităţii euro-atlantice.

Printre deciziile summitului se vor număra creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari şi consolidarea la nivel de brigadă a grupurilor de luptă ale Alianţelor de pe Flancul estic, unde vor fi de asemenea prepoziţionate cantităţi suplimentare de echipamente şi materiale militare.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat în cadrul summitului o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

„Vom menţine o brigadă suplimentară' compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România", a declarat Joe Biden.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI